Knapp hemmaseger i Tjurruset

Tjur Ruset i karlstad blev en tuff duell mellan landslagslöparen Per Jacobsen och några av landets bästa skidåkare.
För en vecka sedan vann Per Jacobsen 3 000 m hinder i Finnkampen inför nära 20 000 åskådare på Ullevi. Nu demonstrerade den 30-årige Göta-löparen sin styrka på hemmaplan.

Tjur Ruset avgörs i terrängen vid motionsanläggningen Skutberget utanför Karlstad. Här har Jacobsen genom åren avverkat åtskilliga träningsmil.
- Jag är redo att återställa ordningen. Det går ju inte att det kommer en massa skidåkare och dominerar i min hemmaterräng, förklarade Per Jacobsen i ett pressmeddelande inför loppet.
I Jacobsens sjukfrånvaro i fjol vann IFK Mora femdubbelt på Skutberget. Nu satsade Jacobsen på seger.
Men det var mycket nära att det även i år blivit seger för en skidåkare. Trots att Jacobsen verkligen tävlade på hemmaplan sprang han nämligen fel ute på den knappt 9 km långa banan och tappade omkring 25 sekunder.
Det var först fram till den lilla ankdammen som löparna skulle passera i början av upploppet som Jacobsen var ikapp IFK Moras Mattias Karlsson. Jacobsen vann sedan den tuffa spurtuppgörelsen med två sekunder marginal. Han fick tiden 27.58.

I damklassen var Pia Thomasson, även hon från IF Göta, snabbast med 35.48. Thomasson var 26 sekunder före Mia Gyllenberg från OK Tyr.
Bland deltagarna längre bak i fältet märktes landslagssprintern Johan Engberg avslutade elitkarriären med att bli tvåa på 200 m i Finnkampen i söndags. Nu ville Engberg testa sin styrka på den för honom ovana distansen 9 km terränglöpning. Engberg såg sliten ut när han nådde målet efter 41.52.

Idén till Tjurruset föddes i Gävle för knappt 20 år sedan när Gefle IF ville skapa en tävling enbart för manliga löpare, lite som motvikt till Vår Ruset och Tjejmilen.
Loppet i Gävle lades ned efter ett par år, men i Karlstad har Tjurruset levt vidare. Detta var 16.e året som loppets arrangerats i terrängen kring Skutberget, på delvis nya banor varje år.
Även i Stockholm genomförs Tjurruset. I år avgörs den tävlingen i Täby lördagen den 20 oktober.

Drygt tusen löpare var anmälda till Tjurruset i Karlstad, därav 698 i huvudklassen 9 km. Ungdomstävlingen Kalvruset (2,5 km) lockade drygt 200 deltagare och den nya klassen Höst Promenaden (5 km) knappt 200.
Tjurruset är därmed en av många svenska löpartävlingar som ökat deltagarantalet i år. 698 anmälda är hundra fler än i fjol och tvåhundra fler än 2005.
Sedan i fjol är Tjur Ruset Karlstad öppet även för kvinnliga deltagare. Av de 698 anmälda var knappt hundra kvinnor.

Idén med Tjurruset är att bjuda deltagarna på ett verkligt tufft terränglopp. Årets bana gick t.ex. på två ställen ut i Vänern där löparna fick prova på vattenlöpning. För första gången fanns det levande hinder. Carlstad Crusaders laddade upp inför söndagen SM-final i amerikansk fotboll genom att låta Tjurruset-deltagarna springa gatlopp förbi fotbollsbjässarna.
Tävlingsledaren Stephan Hammar hade ordnat fram några lass med sand, grus och sågspån för att skapa extra hinder.
Denna septemberlördag utgjorde vädret ett extra hinder. Solen sken, men det blåste så mycket att banmarkeringarna försvann på vissa ställen.

Resultat Tjurruset Karlstad, c.a 9 km
1) Per Jacobsen, IF Göta, 27.58
2) Mattias Karlsson, IFK Mora, 28.00
3) Erik Eriksson, IFK Mora, 28.07
4) Lars Suther, IFK Mora, 28.20
5) Jonas Keterlins, SK Granan, 28.57
6) henrik Örnstedt, IF Göta, 31.10

Damer:
1) Pia Thomasson, IF Göta, 35.48
2) Mia Gyllenberg, OK Tyr, 36.14
3) Linn Nilsson, OK Tyr, 37.19