Krismöte efter terräng-VM

På söndagen avgjordes VM i terränglöpning för 36:e gången. Det blev full pott för Etiopien som vann alla fyra distanser. Sverige hade ingen deltagare i tävlingarna i Edinburgh och det var glest med europeiskt deltagande. Så glest att Internationella friidrottsförbundet kallar till ett krismöte på måndagen som ska ta upp teräng-VMs framtid.

När det första VM i terränglöpning avgjordes 1973 var 85 procent av deltagarna européer. I söndagens VM var endast 29 procent från Europa. I grunden är VM tänkt som en lagtävling men endast ett fåtal nationer skickar numera lag. Internationella Friidrottsförbundets ordförande Lamine Diack kritiserade på lördagen bland andra Tyskland som han menade "kunde skämmas som bara skickat en deltagare".

En orsak till att så få nationer numera skickar deltagare till terräng-VM är att Kenya och Etiopien så fullständigt har dominerat lagtävlingen de senaste 25 åren. Sedan 1981 har länderna vunnit både senior och juniorklassserna för herrar. I damklassen har endast Portugal, 1994, lyckats spränga den afrikanska dominansen.

Ett fåtal européer har dock lyckats vinna och placera sig lång fram. Svenskar i terräng-VM har också blivit allt mer sällsynta. Förra året sprang Mustafa Mohamed och blev 27:e man, och tredje bästa europée i ett värmelopp där favoriten Kenenisa Bekele vinglade av banan och bröt.

På söndagen var Kenenisa Bekele tillbaka som segrare. Damklassen vanns av Tirunesh Dibaba, herrjuniorklassen av Ibrahim Jeilan och Genzebe Dibaba vann damjuniorernas lopp.