Landets mest aktiva klubb

FK Studenterna i Stockholm är – förmodligen – landets mesta aktiva klubb. Den har 130 medlemmar och tre fjärdedelar av dom tävlar regelbundet. De som varken tränar eller tävlar uppgår till högst tio procent.
”En klassisk förening med stolta anor och ny teknik” lyder mottot.

Anorna kommer från 1937 då Stockholms Studenters IF bildades och då bestod klubben av samtliga studenter på det som då hette Stockholms Högskola. I dag består klubben till en femtedel av studerande medan resten jobbar.
Storhetstiden inföll under 50- och 60-talen med en definitiv slutpunkt med seger i Dagbladstafetten 1968. Därefter föll elitsatsningen offer för den trend som hävdade att det var fult att tävla och verksamheten inriktades på motion.
Vid 90-talets mitt fanns bara ett fåtal aktiva. Lorenzo Nesi var en av dom och han tvingades mer eller mindre att ta över tränarrollen utan utbildning och utan erfarenhet.
Efter lång och varaktig söndring slängde Stockholms Studenters IF år 2000 ut friidrotten som startade eget under namnet FK Studenterna.
Sedan 1995 har klubben vuxit undan för undan och bidrar i dag med många deltagare i stora loppen som Stockholm Marathon och Lidingöloppet.
Dagbladsstafetten går som en röd tråd genom klubbhistorien med segrar 1944, 1961 och 1968. Därför är det med stor sorg som Nesi konstaterar att tävlingen i år kolliderar det egna arrangemanget Kungsholmen Runt.
- Dagbladet harmest nostalgivärde för oss men jag har också försökt pressa in lite historia genom att springa den tävlingen, påpekar han.
Studenterna genomför fem egna arrangemang årligen. De är Vinthundsvinter, Kungsholmen Runt, Sommarspelen, Löparnas Kväll och Snömilen varav de två förstnämnda är relativt nya.
Klubben bedriver ingen barn- och ungdomsverksamhet. De allra flesta är mellan 27 och 40 år med ambitionen att bli bättre löpare. I princip är alla som kan lunka en mil välkomna.
Hemsidan, www.studenterna.nu, är informativ, lättnavigerad och innehåller många funktioner. Redan 1997 slutade klubben skicka information på papper och övergick till den digitala världen. Cédric Schwartzler har varit nyckelfigur i den utvecklingen.
Chatsidan, kallad, Tjat, fungerar mycket väl och där publicera vissa dagar upp emot tjugo inlägg. I vissa står det bara ”Grattis” till någon som persat medan andra skriver att ” Jag kör långpass på lördag från Söder. Någon som vill hänga på?
Under terräng-SM-helgen 30 april-Första maj har Studenterna ett träningsläger på Böda Strand. Det handlar i näöstan lika mycket om tävling därför att planerna går ut på att ha ett lag på både korta och långa banan samt någon tjej till start.
Lagen är hyfsat konkurrrensdugliga. Visst har Studenterna långt kvar till 60-talets nivå men klubben är ändå oändligt mycket starkare än för tio år sedan.