Långloppsmånaden maj är här

Maj är faktiskt den månad som erbjuder flest möjligheter att delta i långlopp. Hela 125 stycken arrangeras denna månad från norr till söder. Helgens kalender innehåller hela arton lopp av vilka terrängloppet Spring Cross i Stockholm är ett. Men på lördag är det också dags för en maratonpremiär!

Spring Cross arrangeras på Norra Djurgården på lördag och det går att välja på 6 eller 12 km. Start, mål och varvning är vid Frescati och banan går bland annat på ängar och i Lill-Jansskogen. När Spring Cross genomfördes för första gången förra året så kom över 2100 till start. Den siffran kommer att överträffas i år.
– I nuläget är 2200 löpare anmälda och det är en bra siffra med tanke på att två nya vårlopp kommit till i Stockholmsregionen i år – Premiärmilen och Milspåret, säger Bengt Jansson som är tävlingsledare för Spring Cross.
Nytt för i år är Let's Walk där man går 5,6 eller 12,6 km med eller utan stavar. Start och mål är vid Frescati med skillnaden att banan går i Ekoparken och runt Brunnsviken.
– 1300 personer har anmält sig till premiären och knappt tusen av dem går långa banan. Merparten är kvinnor, säger Bengt.
Let's Walk startar 11.00 och det går bra att efteranmäla sig på plats 9.30-10.30. Första löploppet startar 12.00 och där går det att efteranmäla sig på plats fram till en timme före respektive start.

Nytt maratonlopp i Värmland
Nu på lördag är det nypremiär för Sunne Marathon. Det betyder att Värmland åter har ett lopp över 42 195 m och för första gången sedan 1998 arrangeras det ett maraton i Sunne. Loppet går sex varv längs en 7 km lång vändpunktsbana i centrala Sunne.
– Start och mål är vid Kolsnäs. Vi har i nuläget 74 anmälda och det går att efteranmäla sig fram till en timme före start. Väderprognoserna talar om 16–17 grader så det blir nog bra löparförhållanden, säger tävlingsledaren Marnix Schussler.
Under den välfyllda långloppshelgen så genomförs också bland annat Älvängenloppet i Göteborg, Lundaloppet i Skåne, Vännäs Halvmarathon och Lidköpings Stadslopp.