Lapland Ultra behöver mer stöd

Tio mil mitt i den soldränkta Lapplandsnatten. Tacka ett schweiziskt par bosatt i Småland för idén bakom <a href="http://www.laplandultra.nu">Lapland Ultra</a>. Men nu krävs det större stöd för att loppet ska kunna överleva och växa.

- Det är världens lyft för bygden! säger Britt Tjärnlund entusiastiskt.
Hon är en av de nio invånarna i Adak, byn där Lapland Ultra startar och går i mål efter en tio mil lång runda i Södra Lapplands glesbygder. 22 byar passeras under färden och det råder fest i var och en av dem. Redan efter 13 kilometer når man byn med det klingande namnet Kokträsk där det firas med notdragning.
- Men löparna hinner väl inte vara med på festligheterna?
- Nej, men de spelar dragspel för dem. Och en och annan äter både nygräddade våfflor och fiskmackor, intygar Britt.
Två län och fyra kommuner är inblandade. Men det är bara Malå kommun, där Adak är beläget, som i sista stund gav ett blygsamt ekonomiskt stöd i år. Efter helgens upplaga av Lapland Ultra, som var den fjärde i ordningen, samlades företrädare för alla byar och kommuner i Adak och alla var överens om att satsa vidare.
- Det är första målet, att få hundraprocentligt stöd från kommunerna, säger Britt.
- Det andra är att vi ska lyckas med marknadsföringen. Målet är 200 löpare.
I år var de bara ett 40-tal, en minskning från fjolårets 59, men den lilla skaran är översvällande positiv kan man bland annat utläsa i loppets gästbok.

Hur kom man då på att genomför ett tio mil långt lopp där det knappt bor någon? Ja, fröet såddes faktiskt av ett schweziskt par som bodde i småländska Grästorp, där även Britts syster bor. De följde med upp till Adak och blev så begeistrade i naturen och midnattssolen att de tyckte att det fanns alla förutsättningar för att arrangera ett ultralopp. I Schweiz hade de erfarenhet av ett tiomilalopp, i Biel.
- Vi hade aldrig hört talas om nåt sånt, skrattar Britt.
Hon åkte ner med maken Erik och fyra vänner för att titta på arrangemanget i Biel.
- Det var faktiskt en som tog sig runt, berättar Britt.
Erik gav blåfrusen upp efter knappt fyra mil och de andra var supporters. Men de fick blodad tand och 1999 genomfördes premiärupplagan av Lapland Ultra.

Sträckans utformning bestämdes utav att vägen mellan Adak och Slagsnäs, knappt fyra mil norrut, äntligen blivit asfalterad. Det fick bli slutklämmen på loppet, vars huvuddel består av böljande grusvägar. Det finns tre delmål på vägen, i Norra Bastusel efter drygt 38 kilometer, i Slagsnäs efter knappt 64 kilometer och i Skidnäs, nästan två mil senare. De som nöjer sig med första etappen brukar ändå fortsätta några kilometer till för att fullfölja marathonsträckan.
Om paret Tjärnlund och deras bundsförvanter lyckas få det eftertraktade stödet kan fler få chansen att njuta av de ljusa nattimmarna i Lapplandsmarkerna. Och storstadsborna behöver inte ens frukta de notoriska norrlandsmyggen. "In the local konsum store there is a brew which smells like shit but works", skriver schweizaren Axel Pfeiffer i sin reseberättelse om loppet.