Lars Johansson
ett nytt svenskt hopp

Endast 21 år, och endast ett maratonlopp tidigare. Ändå är smålänningen Lars Johansson favorit i SM och svenskt hopp i Stockholm Marathon på lördag.

I början på februari debuterade 21-årige Lars Johansson på maratondistansen. Med en femte plats i Sevilla på precis över 2.20 svarade han för det bästa debutloppet av en ung svensk på mannaminne.
Lars var nöjd med den första erfarenheten och var inställd med att vänta ett bra tag på att göra om det, men ett par månader senare ändrade han sig och satsar hu helhjärtat på Stockholm Marathon den 9 juni.
– Jag var lite missnöjd efter terräng-SM. Jag har funderat på Stockholm ända sedan debuten i Sevilla. Och nu går SM på bana sent, berättar växjöbon som tävlar för den klassiska långlöparföreningen Enhörna IF.

Ett par veckor efter terräng-SM i Halmstad var det dags för nästa mästerskap, på halvmaraton. Lars kom tvåa, 13 sekunder från guldet, men satsade inte speciellt hårt på loppet.
– Göteborgsvarvet såg jag som en del av uppladdningen inför Stockholm Marathon, menar Lars som är en av dem som tränar flitigast i landet sin ringa ålder till trots.
– Det har känts förvånansvärt bra, bara lite sliten ibland, kommenterar han träningsveckorna på 18-20 mil.
Nu har du börjat trappa ner, men det handlar ändå om 16 mil den senaste veckan?
– Jag kommer inte att trappa ner för mycket. Jag kör nog samma antal pass, men kortar ner distansen.
Lasse hinner med att plugga till gymnasielärare i matematik och fysik på friidrottsuniversitetet i Växjö, mellan alla löpmil. Han har två år kvar på studierna.
– Sen är jag förhoppningsvis lärare. Jag kanske går ner i tid i höst. Det har gått bra hittills, men nu börjar det bli lite mer avancerade kurser. Det tar mer tid!
Liksom junioreuropamästaren på 800 meter, Mattias Claesson, har Lars valt att gå sin egen väg och har ingen tränare.

Var hämtar du dina influenser ifrån?
– Det är lite från kenyanerna, med många stegrande pass. Det är viktigt att inte köra för hårt, att inte dra på sig syra. Måndag blir nästan alltid en vilodag efter hårda långpass i bra tempo på söndagarna.

Börjar andra för sent med maran? Du debuterade vid 21 års ålder?
– Jag blir bättre ju längre sträckorna är och jag vill ju göra det som är roligt. Det är många som har sagt att det är kul att det är någon som satsar. Men det tar några år att lära sig sträckan.

Du orienterade i tonåren. Var det en fördel?
– Ja, jag byggde upp senorna när jag var 15-16. Och när jag kör lugnt kan det fortfarande bli obanat i skogen.

Hur går det den 9 juni om allt fungerar?
– Det skulle vara rätt skönt med SM-guld och det är väl inte omöjligt nu när Said Regragui inte ställer upp. Kent Claesson har rutinen. Han blir nog den tuffaste motståndaren, siar Lars Johansson inför sitt första Stockholm maraton.

Fotnot: Kent Claesson, Spårvägen, är regerande svensk mästare i maraton. Said Regragui, Hässelby, var tvåa ifjol, men kan inte ställa upp i år på grund av skada