Lel etta i London igen

Martin Lel trivs i London. På söndagen vann han London Marathon för tredje gången på fyra år. Den 29-årige kenyanen sprang från Greenwich till Buckingham Palace på 2.05.15 vilket är banrekord för London Marathon.

Martin Lel trivs i London. På söndagen vann han Europas största maratonlopp för tredje gången på fyra år. Här är Lels resultat i London sedan debuten 2005:
2005 1:a på 2.07.26
2006 2:a på 2.06.41
2007 1:a på 2.07.41
2008 1:a på 2.05.15

Den 28.e upplagan av London Marathon avgjordes i ett väder som passade elitlöparna perfekt. Det var 8-10 grader varmt och obetydlig vind. Den regnskur som kom strak före vinnaren nådde målet påverkade knappast de snabbaste löparna.
På herrsidan blev detta också ett rekordlopp.

• De sex främsta noterade alla personliga rekord.
  • Tre av de sex bästa tiderna någonsin noterades i London på söndagen.
  • Aldrig tidigare har sex löpare haft under 2.07 i samma tävling.
  • Sex av de nio bästa tiderna 2008 noterades i London på söndagen.

På de sista kilometrarna var det Martin Lel som gjorde upp med sin 21-årige landsman Samuel Wanjiru – f.d. världsrekodhållare på halv maraton – och Abderrahim Goumri från Marocko om segern.
    Lel drog upp spurten 300 m från mål och vann med nio sekunder före loppets Wanjiru.
    – Det fanns flera löpare i dagens tävling som kunde ta hem segern, så chansen att lyckas vinna i London två år i följd är liten, kommenterade Lel.

42,2 km (mål): 2.05.15

35-åriga Irina Mikitenko från Tyskland vann damklassen på 2.24.13 efter att ha legat främst i tätgruppen under stora delar av loppet. Avståndet till tvåan Svetlana Zakharova från Ryssland var 26 sekunder.
    Mikitenko, som ursprungligen kommer från Kazakstan, var en välmeriterad banlöpare när hon debuterade som maratonlöpare i Berlin i höstas. Hon blev tvåa i det loppet på 2.24.51.
    – Jag är i så bra form att jag viste att jag hade chans att vinna idag, berättade Mikitenko.
    – Att springa maraton har för mig inneburit starten på en ny löparkarriär.
    – Jag är glad att jag nu har kvalificerat mig för OS-loppet i Peking.

42,2 km (mål): 2.24.14

35 044 av 48 000 anmälda kom till start. 34 220 fullföljde loppet, av dem var 23 581 herrar och 10 639 damer.
    4 093 löpare, 6 funktionärer och 60 åskådare fick hjälp vid läkarstationerna längs banan.
    78 svenskar genomförde London Marathon. Snabbast av dem var Olof Thunegard från Gotland som kom på 98:e plats med 2.35.13. Snabbast bland damerna: Sara Grenmark, Hässelby, 3.27.54.
    Jonas Buud från Mora pesserade 21,1 km (halva loppet) på 1.14.17, men bröt sedan.