Lena Gaveln missar EM

Stockholm Marathon-vinnaren Lena Gavelin har drabbats av en ny stressfraktur och missar EM i augusti.  I fredags fick hon det smärtsamma beskedet från en röntgenundersökning ? sprickor i hälbenet och vila i åtminstone sex veckor.

Lena Gavelin som tävlar för jämtländska Jamtrennarna kommer inte att kunna representera Sverige i friidrotts-EM i München. Maratonloppet för damerna avgörs den 10 augusti - och stressfrakturen kommer inte att hinna läka till dess.
En stressfraktur är ofta svår att omedelbart diagnostisera. En intensiv ömmande smärta på stället är första symptom, men det brukar ibland ta några dagar innan frakturen syns på röntgenbild. Lena, som har haft utmatttningsbrott tidigare, vet att allt hopp om EM-start nu är ute.
    - Träningen gick bra efter Stockholm, och jag såg verkligen fram mot München, och nu känns det jättetungt att troligtvis tacka nej till EM-loppet, säger Lena.
- Jag har haft lite småkänningar i foten, men har fått uppgift om att det troligen varit en liten överansträngning eller en inflammation. Men nu visade det sig att det är en stressfaktur, och då måste jag vila fyra-sex veckor, tror Lena.
Juni månad blev för hektisk. Efter segern på Stockholm Marathon kombinerade Lena hårdträning med jobb. Och trots att det senare sker på en sportskobutik i Östersund erkänner Lena att hon därutöver var för sen med att byta skor.
- Jag borde nog bytt ut dem lite tidigare, men det är alltid lätt att vara efterklok. Just nu känns det jättetrist, och först ville jag inte träna alls. Men nu får det bli wetvest, och tyvärr sikta in mig på något annat lopp längre fram i höst.
Så sent som förra sommaren drabbades Gavelin av en liknande skada, men när hom kom tillbaka vann hon Tjejmilen direkt. En seger som sedan ledde till en uppmärksammad start i Finnkampen.
I juni i år vann Lena Gavelin sin hittills största seger när hon vann Stockholm Marathon. Lenas starka lopp gav henne en biljett till EM - och var också avgörande för att förbundskapten Ulf Karlsson skulle våga ta ut ett helt damlag i maraton med fem löpare.
De övriga deltagarna på EM maran är Marie Söderström Lundberg, Susanne Johansson, Karin Schön och Annika Nyberger.
- Alla får åka ändå, även om det är bara Marie som är individuellt uttagen, bekräftar förbundskapten Ulf Karlsson. Jag hade tagit ut fem tjejer just med tanke på att någon kunde bli skadad eller inte fullfölja.
Fyra tjejer räknas i lagtävlingen på EM, men varje nation får starta med upp till sex deltagare.