Löpardagen inspirerade

- Vad fantastiskt roligt och inspirerande den här dagen var.
Stora löpardagen söndag 10 april blev en heldag för Julie Vidal och Phillida Parfitt.
De delade upplevelsen med närmare 500 personer som kom till den första Stora Löpardagen på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö.

Mässa, föredrag och träningspass med många av Sveriges bästa löpare är ett nytt grepp som tidningen Runner’s World nu testade för första gången.
Somliga kunde inte hejda sitt intresse och spädde på dagsprogrammet med Frukostjoggen med Puls.se som tjuvstartade söndagen redan kl 9.30.
Puls.se-coachen Peder Lindberg började passet med en uppskattad guidning runt Bosön. Med hallar för friidrott, styrketräning, simning, och handbolls- och fotbollsplaner, motionsspår, konferenslokaler fick morgonjoggarna en snabb översikt över alla de resurser som finns i Riksidrottsförbunders utvecklingscentrum.
Sedan blev det springa av. Peder Lindberg ledde löparna till Grönsta gärde, klassisk mark för åtminstone Lidingöloppsfantaster.
Några i gänget drog på och fortsatte ut på den sista milen. Andra tog en liten kortare runda.
- Jag har lyssnat på Rune Larsson som säger att han ska springa tills han fyller 100, förklarade Phillida Parfitt som tillsammans med Julie Vidal joggade i den sköna vårsolen.
För nio år sedan blev hon anmäld till Vår Ruset – och upptäckte löpningen som 57-åring. Året efter fick hon med väninnan Julie Vidal och sedan dess har det blivit mer regelbunden träning och till med någon halvmara.

Rune Larsson, ultralöparen från Trollhättan, är en stor inspiratör för många. Lagom när frukostjoggarna kom tillbaka fyllde Rune föreläsningsalen och pratade om hur han ser på träning.
Föredragen var överlag välbesökta med ett brett spektrum från kostråd med Lisa Blommé och föredrag om löparskador av Sten Björnum till Pulstränng med Ulf Haak.

Vårvädret lockade också många till de olika träningspassen, intervaller med Malin Ewerlöf, distansträning med dubbla Stockholm Marathon-vinnaren Alfred Shemweta, och rörlighetsträning med Anders Szalkai.
Framåt fyratiden på eftermiddagen borde folk vara lätt mätta på löpning. Då träffar vi Julie Vidal och Phillida Parfitt som nu arbetat sig fram genom utställarna i mässhallen.
- En sådan där pulsklocka ska jag önska mig i födelsedagspresent när jag fyller år, säger Phillida Parfitt.
- Nu har vi lärt oss mycket om löpträning, säger Julie Vidal.
- Ja, vi har haft en riktig heldag!
- Vilken fantasisk dag vi har haft. Vi har sprungit, haft rörlighetsträning med Anders Szalkai och lyssnat på intressanta föredrag, säger Phillida Parfitt.