Löparfest i norr

Nu drar långloppen igång på allvar även i de norra delarna av landet och på lördag är det dags för klassikern Luleå Stadsmara. Över två tusen löpare är anmälda till de tre distanserna 6, 10 och 21,1 km och nytt för året är en stafett på 4x2 km.

Luleå Stadsmara är årsbarn med GöteborgsVarvet och arrangeras nu för 28:e gången. Tvärt emot vad namnet antyder så är det inget maratonlopp utan det är en halvmara som är huvuddistansen.
– Start och mål är på universitetsområdet i utkanten av Luleå och den flacka och lättlöpta banan går sedan på en milslinga inne i centrum, säger tävlingsledaren Stefan Mukka.
Den publikvänliga banan brukar samla runt tiotusen åskådare och så verkar det bli även i år.
– I dagsläget har vi 2218 anmälda och med efteranmälningar blir det nog kring 2500, säger Stefan.
Två tredjedelar har valt milloppet medan runt 200 stycken springer halvmaran och resten 6 km. I arrangemanget ingår också två knattelopp och en nyhet för året – en stafett för fyramannalag där alla sträckorna är 4 km.
Enklaste sättet att anmäla sig är via Luleå Stadsmaras hemsida (se nedan). Webbanmälan är öppen till och med fredag kväll. Därefter är det möjligt att anmäla sig på plats fram till en timme före respektive start.

Kungsholmen runt i hjärtat av Stockholm
På lördag avgörs också halvmaran Kungsholmen Runt. Precis som i Luleå Stadslopp så finns också ett millopp plus en lagtävling. Start och mål är i Rålambshovsparken. Efteranmälan kan göras i löparbutiken Runner's Store på Vasagatan 16 (mitt i mot T-centralen) på fredag 18/5 kl 12-18 eller vid starten på tävlingsdagen.
På lördag arrangeras också milloppet Springtime Helsingborg – Helsingborgs Stadslopp – som nu genomförs för 27:e gången. All info om loppet finns på hemsidan nedan.

Premiär för Milspåret på Djurgården
På onsdag den 23 maj genomförs Milspåret för första gången. Det är en 5 km-bana som löps två var runt Djurgårdsbrunnsviken med start och mål vid Sjöhistoriska Muséet.
– Vi har i nuläget knappt 500 anmälda och räknar med ungefär hundra till, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.
Milspåret arrangeras av Spårvägens FK och Stockholms Studenters IF och bland de anmälda finns bland annat Malin Ewerlöf-Krepp som springer loppet som förberedelse inför Stockholm Marathon den 9 juni.