Löparhösten börjar med Vasastafetten

Efter en som vanligt relativt lugn juli månad så accelererar antalet motionslopp nu i augusti och hösten bjuder sedan på alla typer av lopp – på väg och i terräng, på alla distanser upp till maraton och med en spridning över hela landet.

Efter att vårsäsongen kulminerade i och med Stockholm Marathon i början av juni så drog sommarloppen igång på allvar i och med Trosa Stadslopp i slutet på juni. Bland de största juliloppen märktes Strömstadmilen, Victorialoppet och fyradagarsstafetten S:t Olavsloppet mellan Trondheim och Östersund. Stafetten samlade över 5000 löpare.
Inom loppet av två veckor i juli genomfördes också fyra maratonlopp – Säfsbanan Marathon i Västmanland och 42 km-lopp i Östersund, Östergarn och på Öland. Och det är fyra svenska maratonlopp i kalendern även i augusti: I Norrland Höga Kusten den 11:e och Killingi dagen efter samt i Mariestad och Landskrona i slutet av månaden.

Vasastafetten på lördag
Augusti månads första stora lopp är Vasastafetten som i stort sett följer Vasaloppsspåret från Sälen till Mora. De 90 kilometerna är fördelade på tio sträckor och på torsdagseftermiddagen var 330 lag anmälda.
– Det är faktiskt en ökning jämfört med förra året vilket är väldigt kul efter fjolårets bottennotering med 281 lag. Det är inte helt lätt att få ihop tio personer, säger nye tävlingsledaren Daniel Larsson.
Nytt för i år är en testklass på fem löpare i varje lag där alla springer två sträckor.
– Efter halva stafetten så börjar man om i Evertsberg så att första sträckans löpare fortsätter med sjätte sträckan och så vidare, säger Daniel.
Vasastafetten är huvudsakligen en breddtävling men det är också gott om elitskidåkare.
– I år har vi bland annat skidskytten Uschi Diesl från Tyskland och vasaloppsprofilerna Henrik Eriksson och Mattias Svan i startlistan, säger Daniel.
IFK Mora har vunnit herrklassen ganska överlägset de senaste åren men nu kan de få konkurrens.
– Ja, jag fick ett telefonsamtal idag om att ytterligare ett elitlag troligen kommer till start i herrklassen. Det vore ju spännande med kamp hela vägen in i mål, avslutar Daniel.
Vilket lag som hinner först till klockstapeln i Mora vet vi strax efter lunchtid på lördag.