Löparsatsning för ungdomar

På torsdagskvällen var det premiär för 08 Running som är en ny satsning på löpning för ungdomar i Stockholm.

Tanken på att göra något för att stimulera intresset för medel- och långdistanslöpning väcktes i våras i samband med terräng-SM.
- Det var så dåligt deltagande i yngsta klassen vid terräng-SM att vi tyckte att vi måste arbeta för att få fler att ställa upp, berättar Hammarby-ledaren Willy Berggren, som är en av initiativtagarna till denna löparsatsning.
- Vi har märkt att löpningen börjar förlora status inom friidrotten, säger Anders Olsson från Hässelby, som är den andre initiativtagaren till 08 Running.
- När olika klubbar satsar på att engagera tränare blir det oftast en tränare som är inriktad på sprint, hopp eller möjligen kast. Löptränare kommer lätt i sista hand eftersom löpning ofta anses vara så lätt att bedriva att det inte behövs någon tränare.
- Samtidigt lockar inomhushallarna med goda träningsmöjligheter för sprinters och hoppare. Då kan det kännas mindre lockande att ge sig ut i mörker och kyla för att springa.
- Allt detta har medfört att löpningen fått svårare att locka ungdomar. - Vi märker detta rekryteringsproblem även på seniorsidan där det kommer fram väldigt få yngre löpare som satsar på längre distanser. Flera av de nya landslagslöpare som kommer fram har börjat med löpning först i vuxen ålder som t.ex. Erik Sjöqvist eller Marie Söderström-Lundberg.
08 Running är en satsning på pojkar och flickor som är 13 eller 14 år gamla. Tolv klubbar har hittills anmält sig till projektet. Klubbarna svarar själva för träningsverksamheten. 08 Running ska stimulera intresset genom att ordna annorlunda och roliga tävlingar under hösten, vintern och våren.
Slutmålet för 08-running är terräng-SM i slutet av april och stafett-SM i början av juni.
Vid torsdagens premiär deltog 23 lag på vardera mellan tre och fem löpare. De tävlade på en 1800 m lång bana i ett parkområde i Enskede. De fick hoppa över hinderbockar och springa genom en vattendamm. Lagen startade med 20 sekunders mellanrum.
- Kul tävling, tyckte 13-årige Christoffer Vikansis, som tidigare tävlat på 800 och i terränglöpning.
- Det var bra att alla inte startade samtidigt för då ska alla spurta från början.
- Jag gillar att springa längre distanser. Ju längre desto bättre. Nästa tävling för 08 Running är den 12 oktober.
Johan Faskunger är projektledare för 08 Running. Han nås på e-mail:
[email protected]