Marathon-världsrekord i välgörenhet

Sir Stephen Redgrave erövrade i Sydney sitt femte raka OS-guld i rodd och skrev för all framtid in sig brittisk idrottshistoria. Nu har han ett nytt mål. Vid årets London Marathon ska han försöka samla in mer än 1,1 miljoner pund till offren för tsunamikatastrofen, vilket motsvarar närmare 15 miljoner kronor.

Skulle Stephen Redgrave lyckas är det nytt världsrekord för vad en individ förmått samla in i ett enda lopp.
Sydney-guldet var kulmen på 25 års enveten träning och Sir Stephen kände sig trött på det. Han övertalades dock att varva ner träningen i stället för att sluta. För fyra år sedan bestämde han sig för att springa London Marathon tre gånger.
Därigenom skapade han lite motivation att träna inför 2001 års lopp.
- Jag var lika trött i högerarmen som i benen efteråt därför att det var så många som ville skaka hand med mig och gratulera till OS-guldet, berättar Redgrave.
Planen gick ut på fortsätta 2003 men två veckor innan ramlade han under träningen och bröt nyckelbenet. Han fick nöja sig med att hålla i målbanderollen när Paula Radcliffe sänkte världsrekordet till 2.15.25.
Sir Stephen inledde träningen inför årets lopp för tre månader sedan.
- Jag är visserligen tyngre men jag är bättre förberedd redan nu två månader innan än jag var vid start 2001.
Vid en omröstning om alla tiders bästa brittiska idrottsprestationen placerade han sig på tredje plats vilket säger mycket om hans popularitet. VM-guldet i fotboll 1966 toppade BBC-listan.
Förra året sprang var sjunde deltagare i London Marathon i insamlingssyfte och de fick 3,4 miljoner pund.

Fotnot: 1 pund var den 8 januari värt 13 kronor.