Marie Söderström Lundberg klar för friidrotts-VM

Marie Söderström Lundberg är klar för friidrotts-VM.
Förbundskaptenen Ulf Karlsson lämnade beskedet till de två senaste årens Stockholm Marathon-vinnare på onsdagskvällen.

- Väldigt inspirerande att få klartecken så här tidigt, tycker Marie. Marie Söderström-Lundberg gjorde 2.35.30 i Nagoya Marathon för tre veckor sedan. Det var en något sämre tid än vad Ulf Karlsson hade tänkt sig som VM-kvalificerande resultat. Med tanke på att förutsättningarna inte var optimala i Nagoya och med tanke på att Marie gjort flera starka lopp de senaste åren lämnade Ulf Karlsson klartecken.
- Jag blev glatt överraskad när Ulf ringde. Det känns jättekul att bli uttagen så här tidigt.
- Jag hade börjat fundera på att klämma in ett maratonlopp före Stockholm för att få en ny chans att kvala in till VM. Nu slipper jag det. Istället kan jag redan börja fokusera på VM som blir årets stora mål.
Marie Söderström har Stockholm Marathon den 9 juni som ett viktigt delmål inför VM:
- Skönt att få springa i Stockholm utan att känna pressen att behöva prestera en bra tid för att komma med till VM, tycker Marie.
Marie Söderström-Lundberg kom överraskande på 17:e plats vid VM i Sevilla 1999. I fjol blev hon inte uttagen till OS trots ett starkt lopp i Nagoya och en klar seger i Stockholm Marathon.
- Det kändes väldigt tungt att missa OS. Jag hade motivationsproblem med träningen i vintras, men nu har jag kommit över besvikelsen. Nu gäller det att se framåt.
Friidrotts-VM avgörs i Edmonton i Kanada i början av april. Många maratonlöpare kommer troligen att få problem med värmen som ligger på 25 - 30 grader. Marie Söderström-Lundberg visade vid VM i Sevilla för två år sedan att hon klarar av löpning i värme bra.
Anders Szalkai har sedan tidigare fått klartecken för maratonloppet i
VM.