McIntyre på topp i St Eriksloppet

Steve McIntyre har verkligen sett Sverige från toppen. Häromdagen besteg han Kebnekaise och på lördagen vann han St Eriksloppet - Stockholm Halvmarathon.
- Ja, det har varit en händelserik semester, säger den 29-årige kanadensaren.

Steve McIntyre är en rutinerad löpare som gjort 1.06.30 som bäst på halvmaran. I lördagens lopp blev segertiden 1.08.38. Men egentligen är han i Sverige på semester och för att träffa gamle college-kompisen Jon Wik. Den senaste veckan har innehållit allt från en Kebnekaise-bestigning till allsvensk fotboll. Men McIntyre hade koll på att det fanns ett bra halvmaratonlopp som han ville testa.
- Jag tog ledningen efter 11 kilometer och sedan har jag sprungit ensam hela vägen, berättade Steve McIntyre i mål.
Segermarginalen till tvåan Magnus Bergman blev 25 sekunder. En imponerande comeback av Enhörnaveteranen som besegrade halva svenska långlöpareliten. Den ende som utmanade Bergman, ja även McIntyre var Spårvägens 20-åring Oskar Landin.

I 10 kilometer satte Landin fart på loppet. Redan efter tre kilometer hade han fått en lucka på 50 meter till jagande Bergman som i det läget låg en bit före McIntyre. Unge Landin fortsatte sedan att dryga ut försprånget. Som mest var ledningen 100 meter men efter sju kilometer började det gå långsammare. McIntyre såg sin chans, passerade Bergman och började plocka meter för meter på Landins försprång.

- Jag började få krampkänning i ena vaden. Vid 13 kilometer var jag till och med tvungen att stanna för att stretcha och då var ju loppet över, sade Oskar Landin som ändå fullföljde loppet, även om tiden närmare 1.20 inte är i samma division som personbästat 30.23 på 10000 meter.

I damklassen vann Isabellah Andersson för tredje helgen i rad ett lopp i Stockholm. Kenyanskan som bor i Sverige och tävlar för Oskarhamns SK vann Midnattsloppet för två veckor sedan och Tjejmilen förra söndagen.
- Det här var det jobbigaste loppet men det var ju också dubbelt så långt, sade Isabellah som nu vässade sitt personbästa till 1.14.51.
- Min målsättning idag var bara att göra en tid under 1.15. Placeringen var mindre viktig.

Få svenska löpartjejer kan dock matcha Isabellah just nu. Närmaste svenskor var Anna von Schenck, Hässelby SK och VM-orienteraren Lena Eliiasson, 1.18.15 respektive 1.18.43.

Vädret i Stockholm på lördagen gav de drygt 5000 startande löparna bra förutsättningar med cirka 15 grader och växlande molnighet. Många satte personbästa och närmare 500 löpare sprang under den magiska 1.30 gränsen.