Midnatten brer ut sig

Midnattsloppet på Söder i Stockholm ska sprida sig ut över landet. Först ut blir Västerås som arrangerar sitt Midnattslopp den 17 augusti.
Nästa år hoppas Hammarby på ytterligare en handfull lopp i Sverige och grannländerna.

Ett karnevalståg på turné. Det kan bli framtiden för Midnattsloppet, som efter 20 succéfyllda år på Södermalm nu börjar knoppa ut sig över riket.
Konceptet att sprida sig över landet har tidigare visat sig framgångsrikt. Löparserien Vår Ruset ornas i år i 16 städer och väntas samla över 150.000 deltagare. Även Grabbhalvan har ett liknande koncept med lopp runt om i Sverige.
Arrangerande Hammarby har anställt en "touransvarig" på halvtid som ska försöka sprida konceptet med samba och fest under sen kvällstid kopplat till ett millopp. Originalet finns förstås i Brasilien och dess Sylvesterlopp, men den svenska versionen har etablerat sig på folkliga Söder under mer eller mindre heta augustinätter.
- Det har kommit propåer från andra klubbar som undrat hur vi gjort för att locka publik, berättar Stefan Fredriksson, huvudansvarig för Midnattsloppet.
Västerås kommun tog initiativet till att lansera ett eget Midnattslopp för att framhålla mälarstaden som ett gott alternativ till trångbodda Stockholm. 17 augusti blir det verklighet av planerna.
- Vi hoppas på ett par, tre tusen deltagare, säger Per Tunander, kanslichef på Västerås Friidrottsklubb.
Med uppbackning från kommunen och den lokala draken VLT är marknadsföringen i hamn. Midnattsloppet i mälarstaden Västerås är det något otympliga namnet som markerar att banan sträcker sig till stor del längs med vattnet. Start och mål mitt i staden. Dessutom ringlar sig banan flera gånger förbi centrum.
Västerås FiK har goda erfarenheter av Vår Ruset, som samlar över 10.000 deltagare, och också är ett samarrangemang.
- Det är en stor nytta att det finns någon centralt som sköter inbjudningar och annan administration, så att vi slipper en del av jobbet, tillstår Per Tunander.
Hammarby har även haft kontakt med Göteborg och de nordiska grannhuvudstäderna Oslo och Helsingfors.
- Vi har kommit en bit på väg. Nästa år tar vi det stora steget. Då hoppas vi på fyra till sex Midnattslopp, säger Stefan Fredriksson.
Han är inte rädd för att Söders Midnattslopp ska urvattnas av att det dyker upp ett flertal systerlopp med samma koncept.
- Nej, 75 procent av våra deltagare kommer från Stockholm. Det kanske snarare blir en dubbeleffekt, att de som springer i Västerås tycker att det är så kul att de vill pröva Midnattsloppet i Stockholm också.
Hammarby satsar över huvud taget mer på marknadsföring. Förr har man tryckt upp 100.000 exemplar av sin programtidning. I år startar man ett samarbete med Metro och fyrdubblar upplagan. Målet är 18.000 deltagare - ett par tusen fler än ifjol - och den långsiktiga visionen är på 20.000.

Midnattsloppets hemsida