För mörkt på Midnattsloppet i Västerås

Svidande kritik. Det fick premiärupplagan av Midnattsloppet i Västerås utstå av några topplöpare. Brist på funktionärer ledde till att de sprang fel. Men det var inte enda klumpen i protokollet ansåg loppets fyra, Anders Österlund.

"Midnattsloppet Västerås en succé", skriver Hammarby på Midnattsloppets hemsida. Men det tycks inte alla vilja skriva under på. Fjärde man i mål i Västeråsnatten var Anders Österlund, en mycket besviken hemmalöpare.
"Jag blev väldigt glad i våras när jag såg att Midnattsloppet skulle arrangeras i min hemstad, äntligen en stor löpartävling av klass i stan! Självklart skulle jag vara med och springa trots att jag fick välja bort två orienteringstävlingar som jag hade tänkt springa.", skriver han på marathon.ses chat.
Det ångrar han tydligen idag. Visserligen var han laddad när han startade i den varma sensommarkvällen påhejad av den vältaliga publiken i Västerås hjärta. Men några minuter senare var vibbarna av helt annat slag. Den afrikanska toppduon Naftal Dakho och George Inchoro sprang bakom den vägvisande motorcykeln. Efter dem uppstod en lucka och de följande löparna sprang fel flera gånger på den knixiga banan eftersom funktionärerna inte räckte till.
"Det var så illa att många inte hade kommit runt banan överhuvudtaget om inte jag, och en till, som är västeråsare och tillika orienterare hade varit med i klungan närmast efter afrikanerna och visat vägen. Jag visste ungefär hur banan gick eftersom det i en bilaga till länstidningen (VLT) i veckan fanns en rätt grov karta över banan." berättar Anders på chaten.
Ilskan späddes på av att en överförfriskad man sprang ut och krockade med Anders 300 meter från mål.
En knapp tredjedel av Midnattsloppets drygt tusen deltagare efteranmälde sig. Arrangerande Västerås FK förlitade sig helt och håller på egna funktionärer. Anders Österlund och några andra löpare hade flera kritiska synpunkter. Vi lät tävlingsledaren Per Tunander, från Västerås Friidrottsklubb, besvara dem.
Bristfälliga vägmarkeringar och för få banfunktionärer?
- Vi skulle ha 70 banfunktionärer, men alla dök inte upp, berättar Per Tunander. Han saknade fem.
- Två veckor före Midnattsloppet har vi Gurkspelen (bantävling som pågår i tre dagar), som är mycket större än Midnattsloppet. Och i helgen åkte folk till SM i friidrott, så funktionärerna är på bristningsgränsen
Dåligt upplyst på vissa delar av banan?
- Det ska ju vara lite mörkt på ett midnattslopp, men på vissa sträckor där vi saknade lite folk satte de inte ut marschaller som de skulle.
Dåligt avspärrat?
- Vi beklagar djupt vad som hände på upploppet, men tävlingen går mitt i stan på en lördagskväll, så vad kan man göra?
Inga kilometerskyltar?
- De kom fram för sent. Det får jag ta på mig som inte kunde delegera det bättre.
Fleaktiga kilometertider på chipet?
- Andra kilometern satt fel, men de andra skyltarna kan inte ha skilt mer än fem-tio meter.
Var banan mätt av en legitimerad förbundsbanmätare?
Nej, men det var kontrollmätt.
Otympligt chip som sitter på nummerlappen i stället för på skon?
Det är ett system som vi har fått av Midnattsloppet i Stockholm.
Bara priser till de tre främsta, inga som lottas ut?
Vi kom överens om att det var det rätta den första gången. Vi får titta på det till nästa år.
Villkoren för lagtävlingen ändrades från tio medlemmar i varje lag till fem medlemmar utan att deltagarna informerats om det?
- Det var ett beslut som vi tog tillsammans med tidtagarna på Emit, den sista veckan. Vi talade om det på nummerlappsutdelningen. Jag kan hålla med om att det var sent.
Ingen vätska eller utlovad frukt i den ena målfållan?
- Det gick åt fruktansvärt mycket vatten i värmen. Folk drack minst fyra muggar var, så den tog slut. Men det var bara sex meter i varje fålla, så det var inte så svårt att gå över till den andra.
Ingen förhandsinformation om tävlingen på Västerås FK:s hemsida?
- Vi har haft problem med länkarna, men det fanns på Midnattsloppets hemsida.
Där förekom olika uppgifter om vad det skulle kosta att föranmäla sig?
- Sponsorn Västmanlands Läns Tidning tyckte att vi skulle sänka från 400 till 300 kronor. Det var väl ändå positivt?.
Anders Österlund kräver åtminstone pengarna tillbaka. Kommer han att få det?
- Jag ska läsa vad han skriver och ta upp det med Stockholm. Jag förstår självklart om han är arg. Även några av våra egna löpare drabbades och sprang fel. Jag bad Magnus Bergman (trea i mål) jättemycket om ursäkt vid målet. Vi ska sätta oss och titta på allt och se vad vi kan göra bättre nästa år.
Allt var inte negativt i Västerås. Den gamla industristaden är inte bortskämd med långlopp med undantag av Vår Ruset, som samlar över 10 000 deltagare.
- Det var kanonstämning och banan funkade jättebra. Flera av dem som tittade på blev sugna och har ringt och frågat om nästa år, intygar Per Tunander.

Läs medarrangerande VLT:s artikel
Midnattsloppets resultat
Följ diskussionen på Marathon.ses chat