Mul- och klövsjukan flyttar VM i terränglöpning

Sveriges stjärna i terränglöpning har hittat formen.
I helgen som gick blev Claes Nyberg sexa i klassiska Cinque Mulini i Italien.
Om knappt tre veckor avgörs VM i terränglöpning, men Nyberg fick på tisdagen beskedet att VM flyttas från Irland.

Ny arrangör av det mul- och klövsjukedrabbade terräng-VM blír Belgien. Även Malmö (som var värd för EM för tre månader sedan) diskuterades som alternativ när man snabbt tog beslutet att flytta VM-tävlingarna från de brittiska öarna.
Nyberg är nog glad att slippa den flacka, snabba Malmöbanan. I EM blev Claes 15:e man. Som bäst har han en silvermedalj i EM. Nu vill han även bättra på facit från VM. Förra året var han 33:a - en av de bästa svenska placeringarna i terräng-VM någonsin.
I VM är det stenhård konkurrens:
- Kenyanerna kommer med sex man, marockanerna med sex, och Etiopien med lika många. Det bara visslar kring öronen, skojar Claes.
- Men blir det bara regn, lerigt och tungsprunget så passar det mig bättre. Jag hörde att de skulle lägga till en rejäl backe också - det gillar jag.
VM i terränglöpning är höjdpunkten på vintersäsongen för Claes Nyberg. Andra svenska friidrottare väljer så här års att krypa inomhus. I helgen avgörs VM i Lissabon - men vintern är också terrängspecialisternas säsong.
Nyberg har just kommit hem från ett kortare träningsläger i Portugal och vässar för VM i terränglöpning. I sommar kommer han att kliva in på löparbanorna igen. Förra årets 13.36 på 5000 meter måste förbättras med tio sekunder för att ge en VM-biljett. Den uppgiften verkar inte omöjlig för Sveriges främsta manliga långlöpare.