Norge tog ledningen i Sankt Olavsloppet

Den 16:e upplagan av fyradagarsstafetten Sankt Olavsloppet startade i Trondheim på onsdagen. Norge tog direkt kommandot i den nordiska landskampen där Norge, Sverige och Finland deltar.

- Vi är mycket nöjda med dagen, sa Norges lagledare Jörn Holmen. Vi har gjort en stark laginsats och förstaplatsen kommer vi inte att släppa i första taget. Vi ska vinna landskampen!
Finland inledde annars bäst på den första sträckan. Marko Vaittinen, sexa i årets Stockholm Marathon tog en liten ledning och växlade först. På andra sträckan visade Norge vem som var starkast för dagen och tog över ledarrollen. En roll de höll hela vägen in till etappmålet i Levanger.
Den svenska lagledaren Sven-Åke Jåfs fick för första gången finna sig i att inte leda landskampen. Sverige, som är regerande mästare, blev trea på dagsetappen, slagen även av två tävlingslag.
- Några av våra nya, unga killar hade det lite jobbigt idag. Men vi har inte gett upp kampen ännu. Mycket kan hända, det har vi lärt oss genom åren i den här stafetten. Vi kommer igen.
Mattias Pettersson och Patrick Hallén var dagens bästa svenskar. Den sistnämnde, som blev fjärde svensk i årets Stockholm Marathon, såg loppet som en ordentlig genomkörare inför fortsättningen.
- Det känns bra att ha kommit igång igen med tävlandet. Jag har varit lite seg efter maran, men idag kändes det bra att springa. Nu gäller det att vi biter ihop och försöker närma oss Norge och Finland direkt i morgon.

Herrarnas tävlingsklass ser ut att bli en jämn kamp mellan Trondheimsklubben Heimdal och fjolårssegrarna Vidar. Heimdals Terje Olsen svarade för en stark insats och han hoppas att Heimdal äntligen ska kunna besegra sjufaldiga mästarna Vidar.
-I år är vi bättre än någonsin så jag tror det kan bli en intressant tävling. Vidar blir som vanligt tuffa att besegra, men jag tror att vi har en bra chans.
I damernas tävlingsklass växlade ledningen mellan Vidar och Strindheim. Endast tre minuter skiljde i mål till Vidars fördel.

Första tävlingsdagen bjöd de norska vädergudarna på ömsom regn, ömsom sol. Temperaturen höll sig mellan 15 och 20 grader och vindarna var lätta. Löparfesten fortsätter på torsdagen med den tyngsta etappen mellan Levanger och Sandvika.

Den 16:e upplagan av Sankt Olavsloppet startade i Trondheim på onsdagen. Norge tog direkt kommandot i den nordiska landskampen där Norge, Sverige och Finland deltar.

Resultat Sankt Olavsloppet
Trondheim-Levanger 94.9 km

Landslagsklass
1 Norge 5.07.00
2 Finland 5.09.07
3 Sverige 5.15.55

Tävlingsklass herrar
1 Heimdal 5.12.24
2 SK Vidar 5.15.33
3 Skogn IL 5.30.55
4 IK Rindals Troll 5.40.29
5 Trönder Öst 5.46.58
6 Trångsvikens IF 5.58.14

Tävlingsklass damer
1 SK Vidar 6.18.47
2 Strindheim 6.21.58
3 Brånan Girls 7.01.59
4 Byåsen IL lag 1 7.25.45
5 Byåsen IL lag 2 7.27.34