Nu börjar tävlingssäsongen

På söndag är det kick off för den svenska löparsäsongen. Traditionellt är det Två Sjöar Runt i Sundbyberg som är årets första större lopp.

Intresset för denna tävling har ökat rejält sedan i fjol. Antalet anmälda har ökat med 30 procent. Tävlingsledare Jörgen Zillén tror att det med helgens efteranmälningar blir tusen deltagare på söndag.
– Så här många löpare har vi inte haft på 15 år, kommenterar Jörgen Zillén.

Två Sjöar Runt indikerar att den positiva tendensen från i fjol håller i sig. 2007 ökade flera svenska motions- och långlopp deltagarantalet.
– Dessutom har den milda vintern hjälpt till, säger Jörgen Zillén.
En nyhet i år är att tävlingen fått en ny klass; 16,7 km (tre varv). Förut var 11,2 km (två varv) den längsta sträckan.
– Vi bedömde att det fanns intresse från maratonlöpare att springa en längre distans i Två Sjöar Runt.
100 löpare är anmälda till 16,7 km klassen. Största klass är fortfarande 5,7 km (ett varv) med 300 anmälda.

Det är 44:e gången som Sundbybergs IK arrangerar löpartävlingen runt Lötsjön och Råstasjön den tredje söndagen i mars. Två Sjöar Runt har start och mål på Sundbybergs Idrottsplats.
I början av 80-talet hade tävlingen drygt 3 000 deltagare, sedan har anmälningssiffrorna minskat. Jörgen Zillén hoppas att årets kraftiga ökning av anmälningssiffrorna innebär ett trendbrott.
I samband med söndagens tävling gör Sundbybergs IK en enkätundersökning bland deltagarna för att få fram synpunkter om hur loppet ska arrangeras i framtiden.

Premiärmilen, som avgörs på Norra Djurgården i Stockholm den 30 mars, är landets största tävling i mars månad. Även här ökar deltagarantalet kraftigt. När loppet genomfördes för första gången i fjol var 849 löpare anmälda. I år blir det mer än dubbelt så många.