Ny seger för Hanna i Halmstad

Efter seger på korta banan vid SM i terränglöpning i Halmstad på lördagen följde Hanna Karlsson upp med en ny övertygande seger på 8 km på söndagen. Herrarnas 12 km vanns av Mustafa Mohamed som var sex sekunder före Erik Sjöqvist.

Det var en skön vårsöndag med sol och 15-talet grader vid Galgberget. Dagens stora utropstecken var Hanna Karlsson, 28, från Malmö AI. På lördagen avgjorde hon korta banan genom ett kraftfull fartökning direkt efter mördarbacken och på söndagen vann hon långa banan genom att trycka till på precis samma ställe.
Hässelbys Lisa Blommé hängde med en bra bit in på sista varvet och fick ge sig definitivt i mördarbacken drygt 500 m från mål. Segermarginalen blev till slut sex sekunder.
– Jag gillar backar och eftersom jag är uppväxt i Våxtorp, bara en halvtimmes bilresa här i från, så känner jag till Galgberget ganska bra. Jag har också varit här och tränat lite innan SM, berättar Hanna.
2001 blev hon svensk mästarinna i terräng 4 km och satte samma år sitt gällande pers på 1500 m – 4.15,25. Men det är inte förrän nu som hon fått det att stämma på allvar igen.
– Jag har fått vara frisk och skadefri. Sedan november har jag bara varit förkyld en vecka vilket är väldigt lite jämfört med tidigare, säger Hanna.
Småskador och förkylningar, ofta just i samband med SM i terräng, har stört träningen i flera år men nu har hon kunnat bygga upp sig ordentligt.
– Jag har kört mycket tröskelträning och långintervaller och det har blivit 9–10 pass i veckan på som mest 12–13 mil. Bland annat fungerade ett månadslångt träningsläger i Sydafrika i januari väldigt bra, säger hon.

Tröskelträningen har givit resultat
En gång i veckan kör Hanna tröskelträning vilket oftast innebär 8–10 km i 3.40–3.50-fart.
– Det blir man stark av och det sliter inte heller så mycket på kroppen, förklarar hon.
Långintervaller springer hon olika varianter av. En är sex minuters löpning, vila två minuter följt av tre minuters löpnng och vila en minut. Detta kör hon i tre serier.
– Jag har haft mycket draghjälp på kvalitetspassen av Jocke Johansson som avslutat sin elitsatsning men är med och springer ändå, säger Hanna som har Ulf Friberg som tränare sedan tre år.
Hanna jobbar 75 procent som lärare för en klass 9–10-åringar i Göteborg. Det är en anledning till de många förkylningarna de senaste åren.
– Men kroppen verkar ha lärt sig att hantera det nu, säger hon och kan samtidigt konstatera att hon är bäst i familjen. Sambon Mustafa Mohamed tog "bara" guld och silver individuellt under helgen.

Musse fick revansch på Erik
På herrarnas långa bana var Mustafa Mohamed ute efter revansch efter lördagens fyrasekundersförlust mot Erik Sjöqvist. De två gled med i klungan de första varvet men Erik hade lite problem. Efter halva loppet hördes följande konversation mellan de två:
– Det är låret, sa Erik.
– Gör det ont?, undrade Musse.
– Ja, sa Erik och tog sig för låret innan de dundrade nerför backen mot varvningen.
Det visade sig dock bara vara stelhet från loppet dagen före och Erik kunde fortsätta. Men det var Musse som tog kommandot en bit in på näst sista varvet. Han fick några sekunders lucka och det avståndet höll i sig hela vägen in i mål.
I fjolårsmästaren Henrik Skoogs frånvaro (han fanns i publiken) så tog Henrik Ahnström hand om bronset men han var faktiskt bara sex sekunder bakom Erik.
Guldet var Musses fjärde i SM-terrängen varav det tredje på långa banan.

Resultat SM i terränglöpning i Halmstad 29/4 2007

Män 12 km
1) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 37.48
2) Erik Sjöqvist, Enhörna IF, 37.54
3) Henrik Ahnström, Hälle IF, 38.00
4) Per Jacobsen, IF Göta, 38.09
5) Jonas Andersson, Högby IF, 38.24
6) Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, 38.32

Lag
1) Hälle IF 1.57.11
2) Spårvägens FK 1.57.41
3) Enhörna IF 1.58.36

Kvinnor 8 km
1) Hanna Karlsson, Malmö AI, 28.46
2) Lisa Blommé, Hässelby SK, 28.52
3) Karin Sennvall, Hässelby SK, 29.08
4) Linda Ström, Hässelby SK, 29.15
5) Ulrika Johansson, Rånäs 4H, 29.20
6) Anna von Schenck, Hässelby SK, 29.20

Lag
1) Hässelby SK lag I 1.27.15
2) Hässelby SK lag II 1.29.08
3) Rånäs 4H 1.29.52