Nyårslopp i vårväder

Plus åtta grader på Nyårsafton! Det var rena vårvädret när Sylveterloppet avgjordes i Göteborg. Solen sken över 1200 löpare i Göteborg. På flera platser i Sverige noterades nya deltagarrekord.

Loppet som började och slutade på Heden är Sveriges största nyårslopp. På den kontrollmätta tvåvarvsbanan blev det bra tider. Drygt 100 löpare sprang under 40 minuter.
Herrklassen vanns av Oskar Käck från IF Hagen med tiden 30.59, hundra meter före Hässelby SKs nyförvärv Peter Gross.
I damklassen segrade Cecilia Jeverstam från Mölndals AIK med tiden 35.15.

I Malmö sprang 92 löpare Sylvesterloppet i Pildammsparken. Löparna sprang 5,4 km eller 2,7 km. Snabbast i långa herrklassen var Daniel Ekman, Brittatorp med tiden 18.22. Damklasen vanns av arrangerande Heleneholms IF Camilla Lindholm med tiden 20.53.

Landets äldsta nyårslopp finns i Olofström i Blekinge och distansen som gäller är kvartsmaraton, 10.549 meter eller 5800 meter. Enhörnas Lars Johansson visade form när han vann herrklassen med tre minuters marginal på nya banrekordet 32.31, 40 sekunder bättre än sin i fjol. Petra Torstensson, Ryssberget IK, var också överlägsen i damklassen och tog tredje raka segern. Totalt sprang 231 löpare i Olfström.

I Kalmars Sylvesterlopp var det regn men sex grader varmt och närmare 200 löpare sprang fem eller tio kilometer med start och mål vid Fredrikskans. EM-finalisten på 3000 meter hinder, Ida Nilsson vann korta damklassen och brorsan David långa herrklassen.

I Nora var temperaturen fem grader och rekordmånga passade på att springa in det nya året. 136 löpare sprang den 10,5 kilometer långa banan. Regerande svenska terrängmästaren Linda Ström fick en bra match av Åsa Högg i damklassen men vann till slut med 30 sekunders marginal. I herrklassen var Kvarnsvedens Johan Olsson snabbast. Med tiden 35.16 blev segermarginalen nästan en minut till tvåan Per Sjögren.

I Vallentuna norr om Stockholm avgjores Nyårsloppet för 25:e gången. På den fyra kilometer långa banan var Niklas Österberg snabbast med tiden 12:14. Damklassen vanns av Johanna Bjermqvist. Totalt samlade loppet cirka 150 deltagare.

Årets siste motionslopp i Trelleborg avverkades för 22:a gången på nyårsafton.
110 löpare utmanade den 6915m långa banan från Albäcksskogen till Dalköpingeån. Ett imponerande antal med tanke på att vädret före loppet var ihållande regn och mycket stark västlig vind. Under loppet föll dock inga regndroppar och avslutningen vid Dalköpingeån skedde tom i solsken. Vann åretsupplaga gjorde IFK Trelleborgarna Erica Rönnhage och Odd Nyheim.

Regnväder var det även i Ystad men trots det kom 131 deltagare till det elfte Nyårsloppet på distanserna 2,5 och 5 kilometer. Christer Jeppsson var snabbast och vann båda klasserna!

På Gotland är IK Tjelvars Nyårslopp i Klntehamn en tradtion för många löpare.
Tradition är det också att Olof Thunegard vinner långa herrklassen över 13 kilometer. På damsidan blev det dock inte en upprepning från förra årets lopp. Gabriella Samuelsson, som vann 2005, fick denna gång se sig besegrad av Åsa Edman.

Skillingaryds Christer Ryman vann Sylvesterloppet i Anderstorp för nionde gången.
Han var den här gången drygt minuten före tvåan Tobias Wahlgren från Hakarpspojkarna. I damklassen var Åsa Wadensjö–Leo överlägsen
Med närmare 150 deltagare på 10 kilometersbanan noterades också nytt deltagarrekord.