Nyberg 39:a i terräng-VM

Claes Nyberg blev 39:e man på terräng-VM:s långa bana på söndagen utanför Dublin. Mästerskapet avgörs sedan några år tillbaka i två klasser, fyra och tolv kilometer och för första gången någonsin blev det en dubbelseger.

19-åriga etiopern Kenenisa Bekele lyckades vinna både på lördagen och söndagen. Bekele har tidernas bäste långdistanslöpare Haile Gebrselassie som mentor och Haile är den ende som slagit Bekele i ett terränglopp denna vinter. Bekele slog igenom ifjol då han vann den mest överlägsna juniorsegern i terräng-VM:s historia, följt av en sensationell andraplats på seniorernas korta bana.
Claes Nyberg gynnades inte av att banan var lättsprungen med endast ett motlut. Torrt väder skapade ett snabbt underlag över golf- och hästkapplöpningsbanan i Leopordsville utanför Dublin. Claes föredrar klassisk lervälling.
- Det är lite synd att det inte är mer terräng än vad det är. Det var likadant förra året i Belgien. Då sprang vi också på en hästkapplöpningsbana som inte var speciellt kuperad, sade Claes efter loppet.

Paula Radcliffe blev den första kvinnan på tio år som lyckats försvara sin Terräng-VM-titel då hon vann kvinnornas långa klass (åtta kilometer). Den stora sensationen var att bästa afrikanskan kom först på femte plats. I stället var det två amerikanskor som kompletterade pallen, Deena Drossin och Colleen De Reuck, som bytte ut sitt sydafrikanska pass mot det amerikanska för drygt ett år sen. Ingen amerikanska har varit på pallen sen 1993 och lika länge har det gått sen afrikanskorna missade de tre första placeringarna.
Radcliffe har gjort sig känd för sin okuvliga vilja att ständigt ligga i täten på alla lopp och slita oerhört med sitt vaggande från sida till sida. Länge blev hennes svaga spurt tungan på vågen. Radcliffe hamnade utanför eller längst ner på pallen. Men det senaste året har brittiskan blivit så stark att hon kunnat trötta ut moståndarna före spurten. Ifjol vann Radcliffe långa banan på Terräng-VM och sedan överlägset Halvmarathon-VM.
Om en månad kommer Paula Radcliffe att begå sin debut på marathonsträckan, i London. Förväntningarna växer nu ännu mer efter VM-segern i Dublin.

Den korta klassen vanns av kenyanskan Edith Masai, men den mest uppmärksammade insatsen stod hemmalöperskan Sonia O''Sullivan för, som slutade sjua, bara tre månader efter att ha fött sitt andra barn.

Junioren Mats Granström var den andre svenske representanten på Irland. En krånglande mage hämmade Mats, som slutade 83:a.

Terräng-VM, Kvinnor, långa klassen (8km)
Topp-tio:
1. Paula Radcliffe GBR 26.55
2. Deena Drossin USA 27.04
3. Coleen De Reuck USA 27.17
4. Miwako Yamanaka JPN 27.19
5. Eyerusalem Kuma ETH 27.19

Korta klassen (4km)
1. Edith Masai KEN 13.30
2. Werknesh Kidane ETH 13.36
3. Isabella Ochichi KEN 13.39
4. Benita Johnson AUS 13.42
5. Suzy Favor USA 13.47

Män, Långa klassen (12km)
1. Kenenisa Bekele ETH 34.52
2. John Yuda TAN 34.58
3. Wilberforce Talel KEN 35.20
4. Richard Limo KEN 35.26
5. Charles Kamathi KEN 35.29
39. Claes Nyberg 36.42

Korta klassen (4km)
1. Kenenisa Bekele ETH 12.11
2. Luke Kipkosgei KEN 12.18
3. Hailu Mekonnen ETH 12.20
4. Sammy Kipketer KEN 12.26
5. Craig Mottram AUS 12.27