Nypremiär för Oslo Marathon

På söndag är det nypremiär för Oslo Maraton. I ett par år har Oslo varit den enda västeuropeiska huvudstad som inte har ett maratonlopp, men nu ordnar Grete Waitz klubb Vidar nya Oslo Maraton. Loppet har start och mål på Rådhusplatsen, nära Aker Brygge i centrala Oslo.

Arrangörerna har valt att lägga en helt flack bana längs Oslofjordens kajer där skillnaden mellan högsta och lägsta punkt endast är en och en halv meter. Maratonlöparna avverkar denna bana fyra gånger.
Tidigare gick banan inne i Oslo och var då betydligt mer kuperad. Den nya banan är snabbare, men inte lika inspirerande.

1981 var det premiär för Oslo Maraton. Det var Stockholm Marathons lyckade premiär två år tidigare som inspirerade Oslos tre största friidrottsklubbar att starta ett maratonlopp.
De tre klubbarna BUL, Tjalve och Vidar bildar Bislett-alliansen som också arrangerar friidrottsgalan Bislett Games.
Oslo Maraton, som redan från starten också innehöll lopp på kortare distanser, blev snabbt en stor tävling. Trots detta prioriterade arrangörerna hela tiden Bislett Games.
1992 noterades deltagarrekord med 14 100 på de olika distanser som ingick i Oslo Maraton, men sedan minskade intresset, delvis på grund av mindre lyckade arrangemang.

År 2000 var deltagarsiffran nere i 4 000 och Bislett-alliansen beslutade att lägga ned maratonloppet. Istället satsade man på halv maraton, dock utan att lyckas nå fler deltagare. 2002 hade Oslo Halvmaraton 1 517 startande och loppet gick med betydande ekonomisk förlust. Även detta lopp lades ned.

Ett stort problem för arrangörer av långlopp i Norge är att de måste betala för polisbevakningen under tävlingen. Detta kostade ett par hundra tusen norska kronor för gamla Oslo Maraton.
Nya Oslo Maraton avgörs på mindre vägar som inte alls kräver samma omfattande polisbevakning.
Till söndagens premiär till nya Oslo Marathon är 1 400 anmälda, därav drygt 400 på maratondistansen. 750 har valt halvmaraton.
Arrangörerna hoppas på ytterligare ett par hundra sena anmälningar.