Nytt rekord i Göteborgsvarvet?

2004 samlade Göteborgsvarvet redkordmånga deltagare - 36 095 anmälda. När det återstår drygt två veckor innan anmälningstiden utgår ser tävlingsledaren Hasse Hultman positivt på läget och hoppas på nya rekord.

- Jämfört med förra året har vi förlängt anmälningstiden till den 31 januari så det är lite svårt att jämföra. Just nu står vi på 15 000 men jag är övertygad om det kommer att rassla till i slutet av månaden.
Klarar ni av att öka ännu mer?
- Ja, vi har inte satt något tak. Det får bli ytterligare en startgrupp plus att vi måste lösa ut – och ingången till Slottsskogen lite bättre. Löparna möts ju där på första och sista kilometern.

Är det möjligt att svälja 40 000?
- Visst. Men då räcker det inte bara med fler startgrupper utan då måste vi också ha med oss myndigheterna på att stänga av stan ytterligare 15-20 minuter. Problemen uppstår efter 15-16 km då löparna är mitt inne i centrum.

Kan ni få med myndigheterna på det?
- Göteborg som stad har vaknat ordentligt och insett att Varvet är bra för hela stan. Vi känner att relationerna är klart bättre i dag än vad de var för bara fyra-fem år sedan.

Göteborgsvarvet har haft en tidning, GT, som samarbetspartner ända sedan starten. Vad har det betytt?
- Jättemycket. Framförallt under de senaste åren då tidningen fått en chefredaktör i Lars Näslund som är mycket intresserad av löpning. Kvällstidningarna jobbar mycket mer med sina evenemang numera. GT ger oss kontinuerlig publicitet under hela året.

Ni lanserade i fjol stavgång som ett 25-årsjubileumsarrangemang. Hur fungerade det?
- Vi fick några hundra deltagare. I år lägger vi en ny, inspirerande och mer krävande bana med fler backar. Det ska bli en utmaning snarare än promenad och det ska ta en timme att komma runt.

Något annat nytt 2005?
- Vi kör Nordic Challenge på 10 000 m i samband med Varvet. Jag tror att det blir kul både för deltagarna i Varvet som hämtat sin nummerlapp och för 10 000-meterslöparna som inte är bortskämda med publik.

Göteborgsvarvet genomfördes för första gången 1980 då loppet samlade 1800 anmälda. Start och mål låg på Ullevi innan Göteborgs Friidrottsförbund 1982 flyttade hela arrangemangen till Slottsskogsvallen.
Utvecklingen gick fort, mycket fort. Redan 1988 passerade 30 000 –strecket och det har bara underskridits en gång sedan dess.
Hela 116 löpare har fullföljt samtliga gånger och den yngste av dom är född 1966.
- Det här är en grupp som verkligen hänger i, berättar Hultman, den bäste har ett snitt på 1.20!
Långlöpningen är inne i en högkonjunktur vilket gynnar alla arrangörer.