Östergarns hare stack iväg och vann

När Östergarn Marathon avgjordes på lördagen fanns det harar för sluttider från 2.40 till 4.30. Ett av löparna uppskattat initiativ.
Harar brukar vara farthållare som kliver av efter en viss distans. Men den snabbe tätharen i Östergarn ökade farten istället...

Haren för 2.40-löparna i Östergarn hette nämligen Anders Szalkai. Spårvägaren tog loppet på östra Gotland som ett träningspass inför VM-maran om fem veckor.
- Han höll farten perfekt för oss som siktade på att gå under 2.40, berättar Leif Hansson som var en av fem löpare som hängde på Szalkai.
- Men farten var nog lite för tuff för mig men det var roligt att i alla fall försöka, fortsätter Leif Hansson.
Med en stundtals gassande sol och 23 grader var det varmt för de 117 startande löparna som sprang den natursköna banan i Östergarn.
Banan löps i tre varv och den löpare som hängde med Szalkai längst var gotlänningen Olof Thunegard, IK Tjelvar som många gånger snuddat vid 2.40-gränsen.
- Szalkai väntade på mig och vi hade nog 1.19 halvvägs, men då sade jag åt honom att han kunde sticka om han ville, berättar Thunegard.
Så haren Szalkai drog iväg till seger i loppet. Tiden 2.37.17 var väl ungefär som ett snabbare träningspass.
- Ja, en del pass kan gå så här snabbt, men då springer jag kanske 35 km och inte 42. Här får man ju också perfekt service under loppet och publiken här ute är helt fantastisk, säger Szalkai.
Så hade också halva östra Gotland gått man ur huse förr att heja fram maratonlöparna på lördagen. Östergarn Marathon var i år också ett helt evenmang med pastafest på fredagen, maratonloppet på lördagen, middag med helgrillat lamm efteråt följt av dans till småtimmarna.
- Det här är absolut ett av de bästa maratonloppen, berömmer damsegrarinnan Ylva Rangne, Fredrikshof.
Alla resultat finns nu på Resultatsidan.