Påsksmäll i snöyra

Snö och halka ställde till problem för deltagarna i den 32:a upplagan av Påsksmällen.
Normalt är tävlingen ett säkert vårtecken, men denna Annandag påsk kändes det som om vintern kommit ovanligt sent till Enhörna utanför Södertälje.

Lagom till start började det snöa. Under tre timmar kom det sedan fem centimeter nysnö. Det stundtals ymniga snöfallet upphörde när de sista löparna i herrklasen var på väg mot mål.
Ett par minusgrader gjorde att banan blev hal och svårsprungen. Några löpare bröt eftersom de valt skor med för dåligt fäste, andra fick plåstras om efter målgång eftersom de fått skrubbsår när de fallit i halkan.
– Det är verkligen trist när det blir sån´t här väder, tyckte tävlingsledaren Hasse Nilsson.

Lars Johansson verkade dock inte besväras av de yttre förhållandena. Han satte hög fart direkt, och var ensam i täten redan efter två kilometer.
Sedan sololöpte den 23-årige Enhörna-löparen till en klar seger. Han noterade 23.43 på den 7,6 km långa banan. Tvåan Patrik Engström från Studenterna fick tiden 24.22.
Vädret medförde att segertiden blev den sämsta sedan herrarnas bana ändrades till den nuvarande längden 7,6 km 1998.

Lars sprang Påsksmällen som ett formtest inför Treviso Marathon i Italien nästa helg. Han har förberett sig väl inför detta lopp. I en månad har Lars varit i Marocko och tränat på hög höjd.
I fjol var Lars Johansson Sverige-etta på både halv maraton (1.04.54) och maraton (2.20.08). Nu hoppas han kunna förbättra sitt personbästa från maratondebuten i Sevilla i fjol på den snabba banan i Treviso.

Förhandsfavoriten Erik Sjöqvist, som segrat i Påsksmällen fyra av de åtta senaste åren, kom inte till start. Erik vann enkelt Två Sjöar Runt förra helgen, men tvingades nu lämna återbud p.g.a. förkylning.
Även damvinnaren från Två Sjöar Runt – Linda Ström – avstod från att springa Påsksmällen eftersom hon inte ville riskera en onödig skada på den hala banan.

Hanna Jonson såg till att det blev hemmaseger även i damklassen. Hon var förkrossande överlägsen och hade närmare två minuters marginal till tvåan Annika Billstam från Rånäs.
Sedan 2001 springer också damerna 7,6 km i Påsksmällen. Årets segertid är den klart sämsta sedan 2001.

• Resultat 32:a Påsksmällen

Herrar 7,6 km
1) Lars Johansson, Enhörna, 23.43
2) Patrik Engström, Studenterna, 24.22
3) Henry Gross, Hässelby, 24.43
4) Thomas Pechhacker, Studenterna, 24.58
5) Anderas Svensson, Studenterna, 25.41
6) Henrik Tiberg, Studenterna, 26.47

Damer 7,6 km
1) Hanna Jonson, Enhörna, 28.49
2) Annika Billstam, Rånäs, 30.32
3) Pernilla Eriksson, Hällefors, 31.27
4) Matilda Lundmark, Studenterna, 32.01