Premiär för Broloppets ersättare

På lördag är det premiär för Malmö Ais nya storsatsning. Ett kontrollmätt 10 km lopp runt Turning Torso. Swedbank gör en storsatsning som sponsor för loppet som i år har närmare tusen anmälningar.

- Vårt mål är att inom något år nå klart över tiotusen deltagare, förklarar MAI på sin hemsida.Vi är övertygade om att bansträckningen via "det nya Malmö"med stadsdelen Västra hamnen och spektakulära Turning Torso, blir en lockelse i sig, inte minst för utländska deltagare.

Swedbank Malmö 10KM är uppföljningen till Broloppet, som slog rekord med över 80.000 deltagare i samband med invigningen av Öresundsbron sommaren 2000. MAI föjde upp det första loppet med ett lopp på bron men enbart på den svenska sidan. Ett lopp som dock hade svårt att locka deltagare - och 2006 blev sista året för Broloppet.

Swedbank Malmö 10KM är ett lopp över 10 kilometer, som tar sikte på Malmös nya landmärke Turning Torso. Från starten vid Malmö Stadion går banan mot den nya stadsdelen Västra hamnen, där Torson rundas, och sedan via grönskan i parkerna tillbaka till mål vid Malmö Stadion.
Start kl 15 på lördagen, efteranmälan kostar 300 kr.

Indalsledenloppet i norr
Klockan nio på lördag går starten i Hammarstrand för den 107,5 kilometer långa stafetten Indalsledenloppet som avgörs på tio sträckor med målgång i Bergeforsen.
Men det kan knappast kallas för en elittävling eftersom bara IFK Mora och Trångsviken ställer upp i elitklassen. I stället handlar det om ett motionslopp som i år lockar cirka 35 lag och cirka 500–600 tävlande. Med 400 funktionärer innebär det mindre än en och en halv funktionär per tävlande.
Indalsledenloppet har tappat deltagare, men de senaste åren har det stabiliserats.
– Det vore tråkigt om vi inte skulle kunna behålla Indalsledenloppet, säger tävlingsledaren Berndt Norberg. Tar man bort det skulle det inte finnas någon mening med träningen. Man behöver någon tävling på nära håll och tills vidare får vi nog vara nöjda med det antal deltagare som vi har.
Indalsledenloppet har förutom det långa loppet även två mindre versioner med fyra sträckor på 40,9 kilometer respektive 19,1 kilometer. Loppet arrangeras av föreningarna Ragunda IF, Bispgårdens SK, Indalslidens SK, Bergeforsens SK, Tynderö IK och Sundsvall Friidrott.