Premiär i kortbyxor och kalla vindar

Två Sjöar Runt, som är vårpremiären för löparna i stockholmstrakten, bjöd på snö, iskalla vindar och segrar får Rånäs i både herr- och damklassen.

Det var en och en halv meter höga snödrivor vid sidan av start- och målområdet på Sundbybergs Idrottsplats när den 42:a upplagan av Två Sjöar Runt avgjordes på söndagen.

Blå himmel och värmande solsken vittnade dock om att det kan bli vår så småningom. När det var dags för start i herrklassen försvann solen bakom de moln som seglade in över Sundbyberg. Temperaturen sjönk ned mot nollstrecket. Samtidigt började det blåsa vilket gjorde detta till ett av tidernas mest kylslagna lopp runt Lötsjön och Råstasjön.
Genom, åren har Två Sjöar Runt bjudit på allt från fem minusgrader till femton plusgrader.
Trots de iskalla vindarna sprang Martin Vose från Studenterna i kortbyxor och tävlingslinne!
På halva banan hade snön smält bort, men runt Lötsjön var det is och snömodd vilket gjorde detta parti svårlöpt.

I herrklassen bildade Niklas Österberg från Rånås tidigt en tättrio tillsammans med hässelbylöparna Rubin McRae och Rachid Benjira.
Fjolårsvinnaren Racid Benjira, som såg stark ut, låg i täten vid varvningen där han snubblade på en betongramp som sticker ut i banan. Han föll och tvingades bryta.
På slutvarvet var Niklas Österberg starkast och vann med 14 sekunders marginal till Rubin McRae på den 11,2 km långa banan,
– Jag var osäker på formen före start, och jag gillar inte att springa när det är moddigt, berättade Niklas, som inte hade räknat med att vinna detta lopp.
Niklas Österberg har hittills satsat på 1 500 meter, men planerar i år att gå upp på 5 000 meter:
– Jag har tränat mycket och ganska långt i vinter, förklarar han.
– Jag hoppas på en tid ner mot 14 minuter på 5 000 meter.

Rubin McRae, som är gift med Lisa Blommé, har tidigare varit landslagslöpare för Nya Zeeland. Han är sedan i höstas tränare för en grupp långlöpare i Hässelby. Rubin har aldrig tidigare sett så mycket snö som denna vinter och är en av dem som nu intensivt längtar efter våren.

Anna Rahm från Rånäs, som redan är uttagen i maraton till EM i sommar, ledde damklassen från start till mål. Hon var tio sekunder snabbare än Linda Ström på den 5,7 km långa dambanan.

Drygt 800 löpare deltog i denna kylslagna vårpremiär. För första gången användes elektronisk tidtagning i Två Sjöar Runt vilket medförde att resultaten kom fram betydligt snabbare än förr om åren.

Resultat
Herrar 11,2 km
1) Niklas Österberg, Rånäs, 36.43
2) Rubin McRae, Hässelby, 36.57
3) Robert Toss, Rånäs, 38.23
4) Brian Bashtrup Nielsen, Fredrikshof, 39.25
5) Torben Pedersen, Hässelby, 29.27
6) Peter Koolmeister, Fredrikshof, 39.41
7) Martin Vose, Studenterna, 39.49
8) Johan Sand, Huddinge, 40.00

Damer 5,7 km
1) Anna Rahm, Rånäs, 20.21
2) Linda Ström, Hässelby, 20.31
3) Susanna Damm, Huddinge, 20.35
4) Anneli Fransson, Rånäs, 20.46
5) Helena Olofsson, Rånäs, 20.51
6) Pia Rondahl, Hässelby, 21.12
7) Karin Elf, Rånäs, 21.18
8) Camilla Andersson, Hässelby, 21.33