Radcliffe: Frys ner mina dopingprover!

Brahim Boulami är den ende mannen som slagit ett världsrekordet i friidrott i år: 7.53,17 på 3000 meter hinder. Nu har marockanen lämnat ett positivt dopingprov.
Samtidigt föreslår Paula Radcliffe att hennes dopingprover ska frysas ner för att kunnas testas med bättre metoder i framtiden.

EPO, ständigt denna EPO. De senaste årens bloddoping kastar mörka skuggor över alla prestationer som långdistanslöpare utför. Den 15 augusti genomfördes ett dopingtest på marockanen Brahim Boulami, löparen som slagit in en kil i den kenyanska dominansen på hinderloppen. I fjol övertog Boulami världsrekordet på 3000 meter hinder. Dagen efter dopingtestet förbättrade han rekordet med ett par sekunder på Golden League-galan i Zürich. Nu kommer beskedet att det första provet var positivt. Boulami har krävt att även det så kallade "b-provet" ska analyseras (urinen samlas i två provrör vid dopingtester). Han har även valt att hoppa av fredagens gala i Bryssel.

Samtidigt föreslår Paula Radcliffe i ett öppet brev att dopingprover ska frysas ner för att kunna testas på nytt med bättre metoder i framtiden. Radcliffes initiativ kommer efter att hon utsatts för spekulationer och insinuationer om doping sedan hon genomfört en strålande säsong. Det inleddes med att hon försvarade världsmästartiteln i terränglöpning. Det fortsatte med seger i debuten på London Marathon på historiens nästsnabbaste tid. Via ytterligare en VM-titel i halvmarathon kröntes säsongen med europarekord på 10 000 meter på EM i München häromveckan.
- Det är det enda sättet att bevisa att mina resultat är frukten av tio års hårt arbete och smärta, menar Radcliffe.
Radcliffe förbereder sig inför Chicago Marathon och inbjuder nu det Internationella friidrottsförbundet, IAAF, att testa henne såväl vid bestämda som oannonserade tillfällen.
- En regelbunden kontroll var tredje eller fjärde vecka skulle bevisa såväl våra resultats giltighet som att friidrotten är rättvis. Det skulle dessutom vara ett värdefullt hälsotest som kunde varna för tecken på sjukdomar och överträning, hävdar Radcliffe.