Rekordattack i Sollentuna

Världens bästa långdistanslöperska kommer på tisdag till Sollentuna, strax norr om Stockholm. Det är Tirunesh Dibaba, som vann båda distanserna på Terräng-VM i våras, som satsar på att bli den andra kvinnan i historien att springa 10 000 meter under 30 minuter.

Det är Folksam GP-tävlingen som arrangeras av Tureberg, Spårvägen och Hässelby som har valt att sätta in en extra gren efter att etiopiskan letat efter en lämplig tävling att begå sin debut på 10 000 meter.
Även om det är premiär på distansen för 19-åringen, så rör det sig inte om ett blåbär. Tirunesh blev den yngsta världsmästaren i friidrottens historia när hon tog guld på 5000 meter i Paris, för snart två år sen. I vintras erövrade hon världsrekordet på samma distans inomhus innan hon tog hem dubbeln på Terräng-VM.
Storasyster Ejagayou ska sparra och hon har också hyggliga meriter -som silvermedaljör i Aten, just på 10 000 meter. Kinesiskan Wang Junxia är den endasom sprungit milen på under 30 minuter.
Även hinderloppet bjuder på skickliga afrikaner, jättelöftet Justus Kiprono, som kom tvåa på senaste Ungdoms-VM och forne landsmannen Abel Cheruiyot, som bytt både namn och nationalitet (till Bahrain) och som sprungit under 8.10. Det blir alltså säkert god fart i loppet där Henrik Skoog siktar på årets första lopp under 8.30.
Sollentuna GP:s största publikdragare är annars Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Susanna Kallur.