Rekordfullt i Midnattsloppet

För första gången är över 17 000 löpare anmälda till Midnattsloppet på Söder i Stockholm.
Till årets lopp, som startar kl 22.00 på lördag, tvingades arrangörsklubben Hammarby sätta stopp för fler efteranmälningar i måndags.

– Vi vågade inte pumpa på med fler löpare, kommenterar Mats Jonsson som är en av de ansvariga för Midnattsloppet.
– Det finns några trånga passager på banan som begränsar deltagarantalet. Det är smalt efter drygt 5 km när banan svänger av från Ringvägen upp mot Sofia Kyrka. Sedan pågår byggnadsarbeten på Hornsgatan under loppets sista kilometer.

Midnattsloppet hade premiär 1982. 2 852 löpare sprang en bana runt Södermalm som hade start och mål på Mariatorget.
Idag är tävlingscenter flyttat till Zinkensdamms IP. Starten går på Ringvägen alldeles utanför idrottsplatsen och målet är på Hornsgatan.
Intresset för loppet har ökat rejält de senaste åren; 12 900 anmälda 2005, 15 600 i fjol och nu drygt 17 000.
Till detta kommer cirka tusen ungdomar som springer Lilla Midnattsloppet och några hundra pojkar och flickor åtta år och yngre som deltar i den nystartade Mini Milen på Mariatorget.
Det betyder att sammanlagt över 18 000 löpare och joggare i alla åldrar är anmälda till lördagens olika lopp.

Flygande Kilometern som tidigare avgjorts på Hornsgatan timmarna före Midnattsloppets start är däremot inställd:
– Det blir för krångligt att köra Flygande Kilometern när vi samtidigt ska bygga upp målet för Midnattsloppet på Hornsgatan, förklarar Mats Jonson.
– Vi hopas att loppet är tillbaka nästa år på en ny bana.

En nyhet i Midnattsloppet är Nike + spurten. Det är tidtagning för alla löpare på en 100 m lång sträcka vid Mosebacke efter 8 km. Den snabbaste i varje startgrupp på dessa 100 meter får pris.
En annan nyhet är att det ordnas en stor kräftskiva på Zinkensdamms IP efter loppet för de löpare som Midnattsloppets sponsorer anmält.
– Vi hoppas det blir världens största kräftskiva, säger Mats Jonsson.

Arrangörsklubben Hammarby jobbar annars främst med att göra Midnattsloppet ännu bättre för löparna:
– Vi försöker förfina arrangemanget på olika sätt. I år jobbar vi med att musiken längs banan ska bli ännu bättre än tidigare.
Liksom förra året får alla deltagare en T-shirt när löparens startgrupp är tryckt. Detta i kombination med ett chip för tidtagningen ersätter nummerlappen.
På Zinkensdamms IP finns restaurangtält, jubileumstält och företagstält.

För de svenska elitlöparna är Midnattsloppet en extra viktig tävling. Precis som i fjol är loppet observationstävling inför Finnkampen.