Rekordintresse för ultralöpning

Intresset att springa längre än maratondistansen ökar. I helgen ordnas Sveriges största ultralopp i Trollhättan. 81 löpare är anmälda till 24 timmars-klasen och 19 löpare till 12-timmars klassen.

När distanserna är längre än maraton (42195 meter) kallas det för ultralöpning. I helgen handlar det om att springa så långt som möjligt på tolv eller 24 timmar.
Rune Larsson har det svenska rekordet för 24-timmarslöpning med 26,2 mil.

– Jag räknar med att fem av årets 24-timmarslöpare kan springa längre än 20 mil, säger tävlngsledaren K-G Nyström. De flesta kommer att klara minst tio mil.

Det är för femte året som klubben "Vi som springer" ordnar 24-timmarsloppet på Spikön i Trollhättan. 19 entusiaster var med första året och år efter år har intresset ökat.
- Jag tror att många gillar den gemytliga stämningen. Det tar inte många varv förrän man känner alla som är med, säger K-G Nyström.

Löparna springer en rundbana som är 1510 meter lång. Sträckan är kontrollmätt och i år används chip för tidtagning. Underlaget är skogsstig och grusväg och vid servicestationen serveras mat under i stort sett hela dygnet. Det börjar med soppa på eftermiddagen, sedan mer fast mat och framåt natten är det hamburgare och varm korv som gäller! K-G Nyström vet vad ultralöpare vill ha.
– Jag hoppas på att kunna genomföra tio 24-timmarslopp i år, säger K-G. Jag har sprungit åtta maror och sju ultra hittills i år.

Totalt närmar sig K-G 700 maratonlopp eller längre. Efer att ha fått problem med knäna tar han sig nu fram med hjälp av kryckor. I Stockholm senast hade han 5.20.
– Jag har bara haft på mig löparskorna 19 gånger hittils i år och det är när jag sprungit något lopp, säger K-G.

???
- Jag arbetar mycket med kroppen säkert 60 timmar per vecka. Jag håller på att göra en 1,6 kilometer lång allé längs älven av en gammal stig. Jag har kommit 700 meter, fyller upp med sand och lera mellan stenarna. I våras fick jag 20 ton vintersand av kommunen som jag nu har kärrat ut.