Reprissegrar på Terräng-VM

Etiopien dominerade i vanlig ordning när den första dagen på terräng-VM avgjordes i Japan. Kenenisa Bekele vann korta banan för femte året i rad och Tirunesh Dibaba försvarade sin titel på damernas långa bana.

Inga svenskar finns på plats i Japan eftersom långlöparna förbereder sig för en rad olika maratonlopp och vårt främsta ess, Mustafa Mohamed, riktar in sig på hindersäsongen.
Den otrolige Kenenisa Bekele har vid 23 års ålder hunnit vinna 16 (!) VM-guld. Den olympiska mästaren på 10 000 meter slog igenom först som terränglöpare och har vunnit både korta och långa banan på terräng-VM de senaste fyra åren.
Nästa år återgår man till att avgöra terräng-VM på bara ett lopp. Helgens mästerskap i Fukuoka (annars mest känt för sitt maratonlopp) var alltså den sista chansen att förhindra ännu en Bekele-dubbel. Men på den korta banan över fyra kilometer såg det ut som det brukar. Bekele övervakade allt vad kenyanerna hittade på och när upploppet närmade sig seglade han ifrån konkurrenterna. Den ende som hängde med ända in i slutet var Isaac Songok, fjolårstrean som nu var en sekund bakom Bekele i mål. VM-tvåan på 1500 meter, marockanen Adil Kauch spurtade in som trea. I morgon avgörs långa banan, på 12 kilometer.
- Om jag vinner båda loppen slutar jag med terränglöpning, sade Bekele inför en häpen presskår på fredagen, men ett efterföljande skratt avslöjade inte om det rörde sig om ett skämt.

Det långa damloppet leddes nästan ända in från start av Lornah Kiplagat. Kenyanskan som blev holländsk medborgare för tre år sen är mest känd som maratonlöpare. Hon vann Rotterdam Marathon ifjol och har ett personligt rekord på 2.22.22, satt just i Japan, i Osaka. Men i december blev hon europamästarinna i terränglöpning. Kiplagat försökte med sin offensiva löpning skaka av sig de spurtstarka etiopiskorna och hon lyckades sånär. Dibaba slet oerhört och lyckades, efter att ha gjort korstecknet flera gånger, hitta nya krafter att ta sig ikapp i banans sista backe och rusa ifrån över upploppet.
Dibaba vann ifjol såväl båda loppen på terräng-VM och dubbeln 5000 och 10 000 meter på VM i Helsingfors. Hon kom dock till Japan inte helt i topp efter att ha drabbats av mässlingen.