Rubin McRae presenterade sig

Rubin McRae överraskade alla i S:t Eriksloppet.
Löparen med startnummer 40 var okänd för alla när han tog täten redan efter drygt en kilometer. Sedan sololöpte Robin den 21 098 meter långa banan genom Stockholms innerstad och vann i utklassningsstil.

Rubin nådde målet i Kungsträdgården nära fyra minuter före tvåan.
- Jag visste att det inte var någon som kände till mig. När jag gick loss var det inte någon brydde sig om att följa med, berättade han.
Rubin McRae kommer från Nya Zeeland där han tillhör landslaget i friidrott. Han har noterat 13.45 på 5 000 meter. De senaste åren har
Rubin studerat vid ett universitet i Colorado i USA och då tävlat mycket i amerikanska tävlingar. Under tiden i USA träffade han Lisa Blomé, duktig långlöpartjej från Stockholm.
Efter avslutade studier kom de två till Sverige den 1 september. Fem dagar senare presenterade alltså Rubin sig för deltagarna i höstens största svenska halvmara.
Han hade ett försprång på drygt två minuter när löparna passerade Stadshuset efter 11,5 km. Trots att Rubin, som normalt tävlar på 5 000 m och 10 000 m, var sliten under avslutningen av loppet ökade han hela tiden sin ledningen.
- Det var inspirerande att springa med det fina stödet från publiken. Eftersom jag inte förstår svenska så visste jag inte hur stort försprånget var. Jag vände mig om en gång, och då såg jag inte någon bakom.
Rubin McRae var belåten med sin segertid 1.08.39 som innebär personligt rekord på halv maraton, en distans som Rubin inte tävlat på så många gånger.
- Jag har haft skadeproblem. Det här var min första tävling på fyra månader, kommenterade han.

För Pius Rotich blev debuten i S:t Eriksloppet inte lika lyckosam. Den ambitiöse löparen från Eldoret i Kenya, som bjudits in till S:t Eriksloppet för att för första gången få chansen att tävla utomlands, öppnade optimistiskt.
Men redan efter 1,5 kilometer trampade han snett på en trottoarkant och
stukade foten så illa att han tvingades bryta.
Peter Öhman från Spårvägen blev andre man i S:t Eriksloppet på 1.12.20, bara åtta sekunder före Anders Dahl från Högbo.
Peter hade det jobbigt i sensommarvärmen eftersom hans personliga
vätskelangning inte fungerade:
- Jag hade några kompisar som skulle ge mig specialdryck på tre ställen längs banan, men dom fanns bara på plats vid 13 km, berättade Peter.

De främsta i herrklassen:
1) Rubin McRae, Nya Zeeland, 1.08.39
2) Peter Öhman, Spårvägen, 1.12.20
3) Anders Dahl, Högbo, 1.12.28
4) Richard Kingstad, Trångsviken, 1.12.52
5) Björn Ahlepil, Rånäs, 1.13.11
6) Fredrik Svanfeldt, Hässelby, 1.13.14