Så hoppar du i träningsprogrammen

Vad gör man när man missar i träningsprogrammet? Förr eller senare blir man förkyld, skadad eller missar av någon anledning det förutbestämda träningsprogrammet. Vad kan man göra? Vad ska man göra?
- Missar man några dagar tycker jag att första valet är att hoppa in i programmet på ”rätt dag”, säger Anders Szalkai som gör många av träningsprogrammen för Marathon.se.

- Däremot tycker jag inte att man ska försöka ta igen missad träning, forrtsäter Szalkai.
Man får helt enkelt tro att några dagars träning ändå inte spelar så stor roll i ett långt perspektiv som till exempel Marathon.se:s träningsprogram över 26 veckor.

Tycker man att det är svårt att följa träningsprogrammet har man egentligen två val:

  • Gå tillbaka några veckor i programmet till en nivå som verkar rimlig.
  • Byt till ett lättare program och skruva ner förväntningarna på resultatet.
    - Man ska inte överdramatisera några missade dagar utan får ta dem som vilodagar, vilket också är nödvändigt i ett bra träningsupplägg, menar Anders Szalkai.

    Med tre månader kvar till Stockholm Marathon finns det fortfarande mycket tid för träning. Träningsprogrammen för Stockholm Marathon är visserligen upplagda på 26 veckor, men Anders Szalkai tycker att man kan hoppa in i ett program även när halva tiden har gått.
    - Man får rannsaka sig själv vilken nivå man ligger på och titta på programmen och fundera om man tror att man kommer att klara av träningen.
    - Det är under mars/april/maj som det verkligen är viktigt att få kontinuitet i träningen om man ska springa Stockholm Marathon i juni.