Se Löparen i SVT

Mitt under en sällsynt intensiv tv-sportvecka med Fredrik Ljungberg jagandes The Double i England och hockey-VM som börjar spetsas till kommer ett annorlunda sportprogram för den löparintresserade - dokumentären "Löparen". Missade ni programmet onsdagen den 8 maj så finns chans att se den i SVT2 torsdagen 9 maj kl 17.10 eller i SVT1 söndag 12 maj kl 23.50.

Dokumentärfilmaren Peter Magnusson har följt talangen Markus Torgeby under två års hård löpträning, genom kalla vintrar, ljusa sommarnätter och under en halvårsvistelse med höghöjdsträning i Tanzania, Afrika.
Filmen följer hans utveckling som löpare, men också hans sökande efter sin vuxna identitet. Filmen handlar därför lika mycket om en stark ung människa som vägrar kompromissa bort sig själv, som bosatt sig djupt inne i skogen där ensamhet och tystnad råder för att helt enkelt inte kunna fly från sig själv genom en distraherande omvärld.
Markus Torgeby är en ung man och en löpartalang men han har valt sin egen väg och flyttade från Göteborg upp till Jämtland. Sedan augusti 1999 bor han i en tältkåta mitt inne i skogen, fast besluten att leva i en tillvaro fri från yttre påverkan och distraktion. I en isolerad situation, där han bara behöver ägna sig åt grundläggande behov som att äta, sova och hålla sig varm, känns livet mer lättbegripligt, mer konkret.
Men i ensamheten blir alla känslor tydliga, och i sin strävan att komma underfund med sig själv blir han samtidigt medveten om att utanförskapet håller på att sätta sina spår. Kanske är han på väg bort från gemenskapen?
Det finns starka kopplingar mellan Markus och den legendariske löparen Gunder Hägg. Hägg levde bara tre mil från den plats där Markus tränar, hade sitt eget sätt att träna, och blev oslagbar på distanserna 1500-5000 meter: mellan år 1941 och 1945 slog han tretton världsrekord. Markus följer i Häggs fotspår, deras träning bygger på samma metodik med korta distanser i djupsnö och mycket backträning.
Filmens musik är specialskriven av Tomas Öberg och Jonas Jonasson (sångare respektive keybordist i rockbandet Bob Hund).