Se mästarmötet i London

Världsrekordhållaren, Europa och OS-mästaren samt dubble världsmästaren i samma lopp. Ändå är varken Paul Tergat, Stefano Baldini eller Jaouad Gharib favoriter när London Marathon avgörs på söndag. På startlinjen står nämligen också den numera maratonsatsande etiopiern Haile Gebreselassie. En spännande uppgörelse väntar. Se den kl 23 på söndag i Europort.

1993 vann Gebreselassie sin första stora titel när han vann VM på 10.000 meter. Efter det har den nu 34-åriga etiopiern radat upp rekord och titlar. Under åren har distanserna blivit längre och de senaste två åren har Gebreselassie varit världens snabbaste maratonlöpare. I höstas vann han Berlin Marathon på 2.05.56.
Endast fyra löpare har någonsin sprungit maraton snabbare.

Kenyanen Paul Tergat, som är en av dem, och som har världsrekordet på 2.04.55 vet att Gebreselassie är favorit, men är beredd att själv göra ett taktiskt lopp för att på alla sätt få en kenyan som slutsegrare:
– Vi kenyaner ser inte varandra som motståndare, vi ser varandra som medtävlare och när loppet är slut vill vi att det ska vara en kenyan som vinner, det spelar inte någon roll vem.
Tergat har själv inte vunnit i London, men förra året vann landsmannen Felix Limo med Martin Lei som tvåa. Båda två står även de på startlinjen vid Greenwich på söndag morgon.

Tergats världsrekord är satt i Berlin Marathon 2003, men varken Tergat eller någon annan tror att det kan hotas på söndag. Väderprognoserna talar om 21 graders värme på söndag.
– Med det här vädret så tror jag att det blir svårt att slå världsrekordet, sade Stefano Baldini på torsdagens presskonferens.
– Det är för många mästare och stjärnor i det här loppet och jag vet inte vem som skulle vilja jobba för någon annan, sade Baldini som själv är regerande OS-mästare och Europamästare från Göteborg i fjol.

På damsidan är inte startfältet lika starkt. Den i England så populära världsrekordhållerskan Paula Radcliffe fick i januari sitt första barn och kommer naturligtvis inte till start. (Men hon har sagt att hon ska fortsätta satsa på hög nivå.)
Istället är Berlin-vinnaren Gete Wami och etiopiska landsmaninnan Berhane Adere favoriter. Kinesiskan Zho Chunxiu (2.19.51 som personbästa), ryskan Galina Bogomolova (2.21.58) samt kenyanskorna Lornah Kiplagat och Susan Chepkemei är främsta utmanare,

Totalt springer 35.000 löpare london Marathon på söndag. Det kunder vara många fler. Arrangörerna har begränsat startfältet och har haft närmare 100.000 löpare som vill springa loppet. De utländska löparna har en egen kvot och från Sverige springer cirka 150 löpare på söndag