SegerRop och okay Okayo!

Som så många gånger de senaste åren blev Boston Marathon en ren kenyansk affär, ja till och med en kamp mellan Kalenjin-löpare.

Efter en lusig inledning skärptes farten allt eftersom i det manliga loppet. Efter 25 kilometer sprängde Rodgers Rop fältet. Kenyanen, som var trea i New York i sitt debutlopp i höstas, sänkte farten igen efter det första rycket, men hade redan då decimerat tätgruppen. Dryga dussinet följde med innan Rop utförde nästa tempohöjning. Efter tre mil var det sex kenyaner längst fram, alla från samma folkgrupp, Kalenjin.
Men smidigt löpande Rop fortsatte grilla dem och den ena efter den andra föll av. Sist av de alla var den krängande Christopher Cheboiboch, som tappade utför, men slungade sig tillbaka nerför på de många backarna in till Boston. Luckan dem emellan blev aldrig större än knappa tio sekunder, men tillräckligt stor för att Rop skulle kunna kosta på sig att segervinka in i mål på 2.09.02.
Därmed var den kenyanska hegemonin återställd efter det tillfälliga avbräcket ifjol då koreanen Lee-Bong Ju vann. Han blev nu bäste ickekenyan, på femte plats.

Margaret Okayo dröjde inte för länge med att dricka vid sista vätskestationen. Hon tog tillfället i akt att rycka från Catherine Ndereba som slagit följe med henne under hela Boston Marathon. Till skillnaden från männen höll kvinnorna hög fart från första stund och Okayo kunde spurta in på det nya banrekordet 2.20.42.

Topp-fem Boston Marathon

Män
1. Rodgers Rop, Kenya, 2.09.02
2. Christopher Cheboiboch, Kenya, 2.09.05
3. Fred Kiprop, Kenya, 2.09.45
4. Mbarak Hussein, Kenya, 2.09.45
5. Lee Bong-Ju, Sydkorea, 2.10.30

Kvinnor
1. Margaret Okayo, Kenya, 2.20.43
2. Catherine Ndereba, Kenya, 2.21.12
3. Elfenesh Alemu, Etiopien, 2.26.01
4. Sun Yingjie, Kina, 2.27.26
5. Firaya Sultanova, Ryssland, 2.27.58