Sista maratonsteget i Söderhamn

Lars-Erik Pettersson blev den sista löparen att springa Strömmingsmaran. På söndagen avgjordes loppet i Söderhamn för 20:e och sista gången.
- Jag har inte tränat för en mara, men när arrangörerna bestämde att det inte ska bli någon mer Strömmingsmara så bestämde jag mig för att springa mitt livs första ? och sista maraton, säger Lars-Erik Pettersson som blev sista löpare i mål innan arrangörerna plockade ner målfållan för sista gången.

Redan i inbjudan tidigare i år förklarade Torbjörn Olsson & Co att årets Strömmingsmara skulle bli den sista. Förutom massa tjat från löpare att behålla loppet i framtiden fick man också snudd på redkordmånga anmälningar till årets lopp. 140 anmälda löpare är den bästa noteringen som överträffats bara en gång 1988 -då 184 var anmälda.
Lars-Erik Pettersson som bor utanför Söderhamn tyckte själv att det flöt på bra första halvan i söndagens lopp. Sedan, på det dryga andra varvet, förbi Brötgrind, började brist på träningskilometer göra sig påmind som kramp vaderna.
- Som mest tidigare har jag nog inte sprungit mer än 13 kilometer, säger Lars-Erik Pettersson. Jag fick helt enkelt börja gå. Och så var jag helt plötsligt allra sist.
Så blev Lars-Erik Pettersson Strömmingsmarans sista löpare. För någon mer mara blir det inte. Det tidigare beslutet togs upp på ett möte så sent som för två veckor sedan:
- Det är absolut rätt att stänga här, säger marageneralen Torbjörn Olsson. Hellre att man slutar än att folk säger; "fasen vad tråkigt det var på slutet".
Torbjörn Olsson och Gösta Frunk drog igång den första Strömmingsmaran 1983 insprirerade av Stockholm Marathon. Loppet blev en del av Strömmingsleken - stadens sommarfestival och maratonloppet blev direkt en succé när bandylegendaren Göran "Dallas" Sedvall sprang loppet. Vi är i bandytokiga Hälsingland nu - och den forne bandystjärnan fick Söderhamnsborna att gå man ur huse för att se på maraton. Under åren har sedan maratonloppet blivit ett årligt folknöje. Så också på söndagen när Söderhamnsborna bänkade sig på skuggiga platser för att heja på löparna. För det var tryckande varmt och strålande sol över den sista Strömmingsmaran. Vägverkets skylt pratade om 28 grader i luften och 38 gradig vägtemperatur.
- Det här var det absolut varmaste loppet, tyckte Mats Hagberg.
- Lite synd att det är slut nu, sade Bo Olsson.
De båda hälsingarna fick stora fina bucklor vid målgången som en speciell hyllning för att de klarat alla 20 loppen. Bo sprang loppet i fångdräkt. "Fångad av Strömmingsmaran i 20 år" stod det på ryggen. Nu är det dock slut. Mats är fri.