Sjökvist snabbast i Tunnelloppet

Drygt 25000 löpare i Tunnelloppet på söndagen. Folkfest för de flesta, tävling för en del.
- Ja, inte springer jag och kollar runt när det är tävling, sade Erik Sjökvist som körde för fullt och var först i mål inne i Globen.

Lite drygt tio kilometer och en ganska tuff banprofil passade Enhörnalöparen. Inte ens Lidingöloppsvinnare Mustafa Muhamed kunde svara när Sjöqvist körde för fullt i det svaga motlutet de sista kilometerna ut ur tunneln på Nynäsvägen. I målet inne i Globen var avståndet hela 30 sekunder.
- Jag hade en viloperiod på två veckor efter Finnkampen och precis satt igång träningen.
Det är inte lång vila en elitsatsande löpare unnar sig per år. För Erik Sjöqvist betyder vila att det sammanlagt var fyra mils löpning under två veckor. Sedan är han tillbaka till vardagen, dubbla men också studier.
- Jag pluggar ekonomi på Södetröns högskola. Det är skönt att träffa lite folk och inte bara tänka på löpning.
Mustafa Muhamed har efter segern i Lidingölopept för knappt en m¨ånad sedan också tagit det lugnt, menom bara några veckor är det viktiga tävlingar igen. Den internationella terrängsäsongen börjar. För svenskarnas del innebär det först NM och sedan EM i terränglöpning i december.
- Men sedan ska jag springa inomhus. Man fick ju lite smak för det idag också. Det var ju riktigt behagligt att springa i tunneln, Lagom temperatur på tio grader och helt vindstilla, säger Erik Sjöqvist.

Även Lena Gavelin har tagit det lugnt de sista månaderna tycker hon själv. Träningsdosen ligger på tio mil. Inte alls lika mycket som förra året. Men vis av skador i vintras och i våras är nu träningsdosen neddragen till tio mil i veckan. Men resultaten kommer ändå.
I tunnelloppet var Lena Gavelin dryga minuten före Anna Rahm i mål. Sedan segern i Tjejmilen har hon radat upp segrar under hösten St Eriksloppet, Lidingöloppet och nu Tunnelloppet.
- Efter det dhär blir det också några terränglopp men maraton blir det inte på länge än, säger Lena som förra året var 16:e tjej i VM på ny svensk rekordtid.

Resultat, Tunnelloppet.
Män
1) Erik Sjöqvist, Enhörna, 31.24
2) Mustafa Muhamed, Hälle 31.54
3) Rachid Ait Bensalem, Marocko, 31.56
4) Mats Granström, Eksjö. 33.00
5) Janne Holmen, Finland, 33.16
Kvinnor
1) Lena Gavelin, Trångsviken, 36.20
2) Anna Rahm, Rånäs, 37.27
3) Anneli Fransson, Rånäs, 38.40
4) Helene Willix, Spårvägen, 38.59
5) Helene Olofsson, Rånäs, 39.04

/fortsättning följer/