Sjöqvist kung i Hässelbyloppet

Erik Sjöqvist och Lisa Blommé vann i överlägsen stil herr- respektive damklassen i den 20:e upplagan av Hässelbyloppet.
Det var Eriks sjätte seger vilket gör honom till den mest framgångsrike deltagaren i tävlingens historia.

– I vanlig ordning öppnade jag lite för tufft, därför var det jobbigt på slutet, kommenterade Erik, som ledde med 31 sekunder efter 5 km.
Den tuffe Enhörna-löparen har gjort en imponerande säsong. Han vann 12 km vid terräng-SM i våras. I somras blev det SM-guld på 10 000 m och i början av september vann han samma distans i Finnkampen.
Genom segern i Hässelbyloppet, som är ett av landets bästa landsvägslopp på 10 km, befäster Sjöqvist sin position som landets bäste löpare på 10 000 m.
Erik Sjöqvist siktar närmast in sig på Nordiska mästerskapen i terränglöpning som avgörs på hemmaplan i Södertälje den 4 november. Sedan väntar terräng-EM i Spanien den 9 december.

Erik Sjöqvist fick oväntat tufft motstånd i Hässelbyloppet eftersom Nordens bäste långdistanslöpare Janne Holmén överraskande gjorde en direktanmälan på söndagen.
Holmén svarade för ett mycket starkt lopp när han blev nionde man i maraton vid friidrotts-EM i Osaka i slutet av augusti. Nu hade han inte tillräcklig snabbhet för att kunna hänga med Sjöqvist. I mål skiljde det 55 sekunder mellan de två.
– Jag vilade helt i tio dagar efter VM, sedan började jag en ny period med grundträning, berättade Holmén, som tog Hässelbyloppet som ett snabbdistanspass.
Janne Holmén kommer från Åland men bor sedan flera år i Uppsala där han är forskare vid universitetet. Han har tävlat sparsamt i Sverige, och detta var första starten i Hässelbyloppet. Janne gjorde nu debut för Rånäs 4H och kommer i fortsättningen att representera denna klubb vid svenska tävlingar.

Ulrika Johansson – även hon från Rånäs – överraskade sina konkurrenter i damklassen genom att öppna stenhårt. Ulrika hade kilometertider på under 3.10 i början av loppet. Efter 3 km var hon 11 sekunder före favorirten Lisa Blommé från arrangörsklubben Hässelby.
Ulrika, som är landslagslöpare på 1 500 m, hade bestämt sig testa sig själv. Hon ville springa så att hon tog ut sig helt.
Lisa Blommé var ikapp efter 5,5 km och orkade sedan hålla samma tempo även på loppets andra halva samtidigt som Ulrika föll tillbaka. Lisa vann till sist med 1.06.
– Jag kände mig stark idag, summerade Lisa Blommé som hade ett längre tävlingsuppehåll i somras p.g.a. ansträngningsastma. Nu tränar hon för fullt igen. Närmaste viktiga tävling är NM i terräng i början av november.

Hässelbyloppet har under flera år samlat allt fler deltagare. Antalet anmälda har ökat stadigt i tio år, från 540 anmälda 1998 till 2 647 anmälda i år. Hässelbyloppet är numer landets största löpartävling under oktober månad,
Det ökande intresset har tvingat fram en ändring av startplatsen och en justering av banan.
– Tidigare var det två trånga passager i början av banan som medförde att det blev stockningar. Nu är det brett och rakt i starten och alla har kunnat hålla sitt tempo redan från början, berättade tävlingsledaren Bengt Alfredsson.

Det var typiskt oktoberväder när Hässelbyloppet avgjordes. Mulet, nästan ingen vind och 10 grader varmt. För de snabbare löparna innebar detta goda förhållanden och många noterade också goda resultat på den snabba 10 km-banan.

38 procent av deltagarna i Hässelbyloppet är kvinnor. Av större löpartävlingar i Sverige som är öppna för både manliga och kvinnliga löpare är det endast Spring Cross som har högre andel kvinnliga deltagare.