Skånes knattar rycker ut!

På tisdagskvällen var det premiär för löpartävlingen som alla barn i Skåne känner till. Kalvinknatet vänder sig till alla skolbarn från förskoleklass upp till och med 5:e klass. Sträckan är 700-900 meter för förskoleklasserna och övriga cirka 1,5 km.
En succé som nu är inne på sitt sjunde år. I år turnerar löparserien runt på 14 orter i södra Sverige.

Första tävlingen avgjordes i Ängelholm med 550 deltagare på tisdagen och i år räknar man med att runt 10 000 barn ställer upp i Kalvinknatets 14 tävlingsorter.

– Vi tycker det är väldigt roligt att så många barn vill vara med och springa, säger Annika Mohlin, informationschef på Skånemejerier, som tillsammans med huvudarrangören MAI och lokala friidrottsföreningar arrangerar tävlingen.

Alla som deltar i Kalvinknatet får medalj, mjölkdryck och t-shirt samt gratis entré till MAI-galan. Extrapris delas ut till 1:an, 2:an, 3:an i varje klass. En extra morot är att alla vinnare kvalificerar sig till den stora Kalvinknats-finalen, som arrangeras i samband med MAI Galan i Malmö den 3 juni. Det betyder att 180 ungdomar får springa i 14 finaler på Malmö Stadion under galan.Då får också den som kommit ihåg att spara sin nummerlapp gå in gratis till ståplatsläktaren.

- Vi brukar lägga in två av finalerna mitt i galan på kvällen, det är en speciell upplevelse för ungdomarna att få springa inför en uppskattande storpublik, säger Stig Nilsson, projektledare på MAI.

Kalvinknatet har fått sitt namn av Skånemejeriers barnfigur Kalvin. Skånemejeriers engage¬mang i Kalvinknatet grundar sig i figuren Kalvins övergripande hälsobudskap till barn: ”Ät, drick och rör dig hälsosamt”.

– Vårt mål är att Kalvin ska inspirera fler barn att röra på sig, säger Annika Mohlin.