Skön final för Vår Ruset

På torsdagskvällen gick löparserien Vår Ruset i mål. 1700 tjejer sprang 5 kilometer i Visby i det som brukar kallas för Vår Rusets final. Och vilken kväll det blev med klarblå himmel och skönt löparväder.

Vår Ruset i Visby har start och mål på Strandgärdet mellan lasarettet och innerstaden. Just här är ett litet parti av ringmuren nervält och kallas i folkmun för Lübecks-bräschen, ett minne från en belägring och plundring på 1500-talet.
Vår Ruset ger sig inte omedelbart in i medeltidsstaden. Banan börjar norrut och rundar Pigge Werkelins camping Norderstrand. Sedan följer några kilometer längs strandpromenaden in till Almedalen och innerstan.

Snabbast de första kilometerna var Gotlands löpartalang Gabriella Samuelsson. Kanske lite för snabb:
- Ja, jag fick mjölksyra och blev stum i benen. Jag har aldrig sprungit ett sådant här lopp förut och visste inte hur jag skulle lägga upp det.

Gabriella började springa i höstas och ställde på kul upp i sitt första lopp i december. Hon blev trea i Gotlands näst största lopp, Lucialoppet, och fick blodad tand. Under ett halvår har hon hunnit med att representera Gotland på 3000 meter i friidrottserien, vunnit DM på Gotland i halvmaraton och snuddat på Gotlandsrekordet i Stockholm Marathon.
- Jag har inte hållt på med någon idrott förut, men löpning är min sport, sade Gabriella.

När Gabriella stumnade var det istället vane segraren Katarina Lööv som tog över täten. Katarina är sommargotlänning och tävlar för Stockholmsklubben Spårvägen. Under de åtta år som Vår Ruset ordnats i Visby har hon varit först hälften av gångerna.

Vår Ruset Visby fullbordade den 18:e säsongen med Vår Ruset. Totalt har cirka 145000 tjejer sprungit i 16 städer.