Sköna löpar-maj välkommen...

Vintern rasat ut bland våra fjällar är en lika välkänd som svårförståelig inledning på hyllningssången för våren. Vi säger bara att: Nu är det vår! Eller vad sägs om mer än 200000 starter i långlopp, lopp i stort sett varje dag runt om i Sveirge med höjdpunkter som Vår Ruset och GöteborgsVarvet. Löparmånaden maj avslutas sedan med Stockholm Marathon som Grande Finale.

Kolla in Marathon.se:s kalender för maj månad där i stort sett alla långlopp finns med.
Totalt handlar det om 117 lopp under maj månad!

Vi plockar ut tio godbitar:
3–4 maj SM i terränglöpning
Med Växjö som tävlingsort har man hamnat mitt i löpar-Sverige. Spännande mästerskap väntar och vi hoppas att få se duellen Mustafa Mohamed mot Erik Sjöqvist på långa banan. Terränglöpning i världsklass!

5 maj Vår Ruset
Premiär i Malmö för löparserien Vår Ruset. Närmare 150000 tjejer kommer att i Sveriges största löparserie under maj och juni springa fem kilometer i 17 städer.

10 maj Stadsloppet i Östhammar
Bland 15 lopp den här lördagen plockar vi ut det lilla loppet i norra Roslagen. Visserligen är det samtidigt Kungshomen Runt, SpringCross och LidingöUltra, men vet man att Lilian Magnusson gör ett av sina test inför Stockholm Marathon så kryddar det loppet i orten som vi annars minns från Lars Molins TV-film Badjävlar.

15 maj Grabbhalvan Norrköpjng
Grabbhalvan har sin hemmaort i Norrköping där man ordnar loppet som bara är för grabbar för 17:e gången. Löparserien har dock krympt de senaste åren. Förutom loppet i Norrköping är bara Grabbhalvan i Örebro kvar. Rykten säger dock att det är nysatsning på gång - och att en tjej tagit över rodret som tävlingsgeneral!

17 maj GöteborgsVarvet
Några säger 40000, andra säger 45000. Inte ens arrangörerna verkar ännu ha koll på hur många som är anmälda till 2008 års största lopp. I vilket fall som helst blir det rekorddeltagande och en sällan skådad folkfest i det 29:e GöteborgsVarvet.

18 maj Rösjöloppet
Många talar om löparboom och rekorddeltagande. Rösjöloppet i Sollentuna norr om Stockholm har dock haft svårt att hävda sig under 2000-talet. Från att vara ett lopp med närmare 10000 deltagare som mest har man dalat ner under tusenstrecket. Dags för en vändning för det klassiska terrängloppet som ordnas för 42:a gången.

22 maj Blodomloppet i Umeå
Löparserien Blodomloppet kopierade godbitarna ur Vår Ruset när det satte igång. Men istället för att gå från söder till norr börjar Blodomloppet i norr. Premiär i Umeå den 22 maj. Totalt handlar det om tolv lopp på lika många orter fram till i augusti.

25 maj Kälagåtte i Hammarstrand
Kälagåtte är namnet på en gammal färdväg som går från Håsjö by till Hammarstrand. För 29:.e gången ordnas loppet mellan de två socknarna i Jämtland. Banor och klasser finns för alla åldrar. Ett lopp att sikta på för den som vill uppleva något annat än storloppen i södra Sverige.

28 maj Kalvinknatet i Sjöbo
Nästan alla ungdomar i Skåne vet numera att Kalvinknatet är 1,5 kilometers löpning. Löparserien vänder sig till alla skolungdomar i södra Sverige som går upp till och med 5:e klass. Kalvinknatet ordnas på 14 orter i södra Sverige under maj månad med loppet i Sjöbo som avslutning.

31 maj Stockholm Marathon
Årets Stockholm Marathon blir det största någonsin. 18500 löpare är anmälda till det 30:e Stockholm Marathon. En folkfest som brukar följas av 100000-tals stockholmare.