Sol över Stora Skuggan

Ett underbart sensommarväder satte sin prägel på årets Bellmanstafett som avgjordes på lördagen runt Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm.

En kombination av företrädesvis afrikanska löpare gjorde att spänningen i själva tävlingen försvann redan efter de inledande sträckorna, och evenemanget fick därmed ännu större prägel av gemyt och gott kamratskap bland deltagarna. Lagkamraterna stannade kvar längs målfållan för att vänta in den sista sträckans löpare trots att några av lagen hade göra en bra bit över 3 timmar. Den traditionella pic nic-korgen kunde sedan avnjutas i värmande solsken långt in på eftermiddagen.

Med Hammarbys duktige marockan Rashid Benjira tog kombinationslaget en betryggande ledning redan på första sträckan. Såväl Enhörna som Hässelby hade några av sina bästa löpare på annat håll och kunde inte bjuda upp till sedvanligt hård kamp om topplaceringarna. Det blev en defilering för den globala alliansen vars löpare också tog varsin sträcka i mixed-klassen med en lika klar seger där som följd. Att man kryddade sin laguppställning med Rånäs landslagstjej Kristin Ahlepil gjorde ju inte saken sämre.

Kristin sprang för övrigt första sträckan för sitt Rånäs 4H i damklassen, och roslagstjejerna hade därefter inte några problem att hålla undan med såväl meriterade Anna Lindh som Ulrika Johansson i laget. Till Spårvägen på andra plats skiljde slutligen 2_ minut.

Bellmanstafetten håller ställningarna som höstens stora friskvårdsaktivitet med ett stort antal företag på plats, många med egna tält. Länets sjukvårdspersonal utgjorde som vanligt ett stort inslag sammanhållna av Landstingets Idrottsförbund och bland övriga satsningar märktes bland andra SE-Banken med över 50 lag. "Vänligt men bestämt", "Värdiga vinnare" "Goda grannar" och "Vi ställer i alla fall upp" fanns med i startlistan och dessa namn beskriver hela arrangemanget på ett utmärkt sätt.

RESULTAT:

Herrar
1. Global Memo 1.18,40
2. Enhörna IF/AstraZeneca 1.20,30
3. Hässelby SK 1.21,57

Damer
1. Rånäs 4H 1.31,32
2. Spårvägens FK 1.34,05
3. IF Start, Örebro 1.36,33

Mixed
1. Global Memo 1.21,37
2. Spårvägens FK 1.25,11
3. Enhörna IF/AstraZeneca 1.29,00
4. Stockholmspostens IK 1.28,53
5. Ärla IF 1.29,48