Sololöpte Umemaran på 2.25.23

IFK Umeås Kristoffer Österlund gjorde sitt livs maratonlopp när han i lördags vann Umemaran på nya banrekordet 2.25.23. Personligt rekord för Kristoffer och årets sjätte bästa svenska tid hittills.

- Det här var ett bättre lopp än det jag gjorde i Stockholm Maratathon. Någon rejäl trötthetsperiod hade jag egentligen aldrig. Visst kändes det lite jobbigt någonstans vid 35 kilometer men det ska det kännas och trött ska man var i ett maratonlopp, sade en överlycklig Kristoffer till lokaltidningen VK när han hade pustat ut efter loppet.
I Stockholm Marathon tidigare i år var Kristoffer elfte man totalt på 2.32.55. Och de senaste två åren har han vunnit Umemaran. Men tiden han har aldrig tidigare varit under 2.30. Men i lördagens lopp fick det bära eller brista. Fast det blev en nervös uppladdningsvecka för Österlund.
– Jag kände något i ena vaden i måndags och blev naturligtvis orolig. Det får bara in vara en allvarlig sträckning tänkte jag. Men det var tydligen inte så allvarligt för i dag kände jag inte av den. Inte nämnvärt i alla fall, berättade Kristoffer.     
– Nu är det färdigtävlat för året för mig. Jag ska ta det lugnt någon månad innan jag återupptar träningen inför nästa säsong, sade Österlund.
Vid vändpunkten efter 21 km visade uret 1.11.30 och gav indikationer om en god sluttid. Farten mattades något i motvinden på senare halvan av loppet. I mål noterades Österlund för 2.25.23, en putsning med det egna personrekordet med dryga sex minuter och dét gamla banrekordet med tre och en halv minut. Peter Tefke, IKSU Friidrott såg länge ut att bli andra man, men slocknade rejält på slutet. Tvåa blev Martin Lundberg, Fredrika IK 2.43.26 och trea och total Kvarken Cupsegrare Timo Sariola, Finland 2.47.30.
Det var för 32.a gången som Umemaran avgjordes. Vädret var soligt och temperaturen pendlade mellan 5-10 grader och måttlig vind. Dessutom avgjordes i lördags Kvarken cup (Vasa marathon plus Umemaran). Där vann Finland båda klasserna. Tarja Hakanen vann bland damerna och herrsegrare blev Timo Sariola.      
I damklassen segrade Christina Forslund, IFK Nyland, också på nytt personbästa, 3.04, för Madelene Sundberg, IKSU Friidrott.