Spännande slutspurt i Lidingöloppet

Efter en stark avslutning var Mustafa Mohamed mycket nära att ta den första svenska segern i Lidingöloppets herrklass sedan 1978. Den 22-årige Hälle-löparen tog in en minut på segraren Francis Kirwa från Kenya på de sista tre kilometrarna. I mål skiljde det endast en sekund mellan de två.

Det såg länge ut som Kirwa skulle ta en utklassningsseger. Han tog täten i den fruktade Abborrbacken fem kilometer från mål. Så långt ledde Niklas Kibet, också han från Kenya. Kibet tog dock slut helt och joggade i mål på en tid strax under två timmar.
Kirwa, som sedan två år bor i Finland, var två minuter före Mustafa Mohamed i Abborrbacken. Som mest var avståndet mellan de två 2.34. Men på sista halvmilen kroknade emellertid Kirwa.
- Jag var mycket trött på slutet. Det handlade om att vinna eller att kollapsa, berättade Kirwa.
Mustafa Mohamed höll däremot jämnt tempo under hela loppets 30 km. På slutet knappade han snabbt in på ledaren:
- När det var tre kilometer kvar fick jag rapport om att avståndet var en minut. Jag trodde aldrig riktigt på att jag skulle kunna vinna, förklarade Mohamed.
Francis Kirwa noterade 1.39.49 på Lidingöloppets tremil. Det är fyra minuter sämre än vad Barnabas Kosgei från Kenya hade när han vann i fjol.
Mustafa Mohamed hade 1.39.50. Det är 2.26 sämre än det bästa svenska resultatet någonsin i detta lopp. Magnus Bergman noterade 1.37.24 när han var tvåa 1992. Tio svenskar har genom åren sprungit fortare än Mustafa Mohamed.
- Jag är nöjd med min tid. Den var ungefär vad jag räknat med. Placeringen är däremot betydligt bättre än vad jag vågat hoppas på, kommenterade Mustafa Mohamed.
För den talangfulle Hälle-löparen var detta en välkommen framgång. Efter att ha varit tvåa på 10 000 m junior-EM och trea i terränglöpning i JEM har han haft problem med en knäskada de senaste åren. I sommar har han dock varit tillbaka i den svenska eliten.
Trots perfekta förhållanden med 13-14 plusgrader och vindstilla var resultaten i både herr- och damklassen sämre än normalt. Detta beror delvis på att arrangörerna av Lidingöloppet inte längre satsar så hårt på att locka en rad internationella topplöpare till tävlingen. På detta sätt får de svenska löparna bättre chans att hävda sig i världens största terränglopp.
Malin Ewerlöf-Krepp var snabbast av damerna på 30 km där hon noterade 2.02.04.
- Bra styrkebesked. Nu är jag skadefri och satsar hårt på nästa säsong, kommenterade 1998 års EM-tvåa på 800 meter.
Malin Ewerlöf har fått de två senaste säsongerna förstörda av hälseneskador.

Fotnot: senaste svenske segrare i Lidingöloppet var Lars Enkvist från Kil
som vann 1978.

Resultat 30 km:
1) Francis Kirwa, Kenya, 1.39.49
2) Mustafa Mohamed, Hälle, 1.39.50
3) Samuli Vasala, Finland, 1.41.06
4) Treje Naess, Norge, 1.41.34
5) Serhey Lukin, Ryssland, 1.41.52
6) Simon Gutierrez, Hässelby, 1.42.16
7) David Sumukwo, Kenya, 1.43.04
8) Andreas Carlborg, Spårvägen, 1.43.10

Damer
1) Malin Ewerlöf-Krepp, Spårvägen, 2.02.04
2) Helene Willix, Spårvägen, 2.03.12

Alla resultat från Lidingöloppet