Spurtduell när första ultramästarna korades

Stefan Hult, 47 år, från TV88 i Trollhättan och Malin Wiman, 23 år, IFK Skövde heter Sveriges första riksmästare i 6-timmarslöpning.
De historiska första ultramästarna korades i samband med Skövde 6-timmars i ett spännande lopp där herrloppet avgjordes i en spurtduell.

- Jag är faktiskt inte helt säker på att han (Otto Elmgart) visste om att vi sprang om segern men han kunde inte svara när jag sprang om honom efter 64 varv, säger Stefan Hult.
- Jag var inte helt säker själv. Man tappar räkningen när man springer så många varv men min sambo ropade att jag låg tvåa ut på det 65:e (och sista) varvet och att jag skulle lägga på en rem.

Stefan Hult var trött, men Otto Elmgart tröttare. 47-årige Hult ångade förbi och vann till slut med 132 meters marginal när 6-timmars-signalen gick.
Därmed försvarade Hult sin seger från 6-timmars i fjol och förbättrade personliga rekordet med 300 meter till 77 kilometer 755 meter.
- Sista timmen var jag trött, medger riksmästare Hult. Jag stannade några gånger, någon minut som längst. Men man får inte stanna för länge och slår man ut min tid blir det en hyggliga 4.37 per kilometer.

Stefan Hult gjorde 2.40 i Stockholm Marathon redan 1991. För några år sedan tog han upp löpningen lite mer på allvar igen och förra året gjorde han 2.41.01 i Dresden och blev sedan svensk veteranmästare i 45-årsklassen i maratonlöpning. En titel han ska försöka försvara senare i år.

Hur lyckas du hålla formen?
- Det gäller att man tränar bra. Går inte att leva på gamla meriter. Man måste hålla igång. Jag tränar mycket hela året - 12-13 mil per vecka. Jag springer ganska långt på träning men inte mycket intervaller. Tillsammans med Henrik Olsson (trean i lopet) har jag kört en del femmilapass inför 6-timmarsloppet..

Malin - säker vinnare
I damklassen vann hemmalöparen Malin Wiman som hann med 54 varv på den 1200 meter långa banan i Boulognerskogen. Totalt blev det 65 km och 565 meter. Avståndet till tvåan i damklassen, Mimmi Andersson, var nästan tre kilometer.
- Tre kilometer är ganska mycket eller så är det ingenting, säger Malin Wiman. När det handlar om ultralöpning vet man aldrig vad som kan hända.

Malin Wiman gjorde nu sitt tredje 6-timmarslopp. Förra året gjorde hon även två Ironman. Förutom löpning handlar det alltså om mycket simning och cykling för Malin.
- Jag gick 10 meter en gång under loppet, annars höll jag mig springande utom vid vätskekontrollen. Det fanns en backe som bara blev brantare och brantare för varje varv...

6-timmars i Skövde arrangerades av IFK Skövde med eldsjälen Reima Hartikainen som tävlingsledare. Malin Wiman tränade löpning i IFK Skövde och var med som funktionär när Reima ordnade 6-timmars 2005 och blev sugen på att pröva.

Hur känns det efteråt när man sprungit 6,5 mil?
- Det vill du inte veta, skrattar Malin.
- Jag var faktiskt ute och cyklade igår och kan nog jogga lite ikväll men att gå nerför en trappa är ingen höjdare. Varför är det alltid värst nerför?

Riksmästerskapet i 6 timmarslöpning
Herrar
1) Stefan Hult, TV88, 77755 meter
2) Otto Elmgart, Hammarby Friidrott, 77623 meter
3) HenrikOlsson, TV88, 76842 meter
4) Patrik Gustafsson, Brittatorps TK, 76115 meter
5) Roger Helmersson, IFK Skövde Friidrott, 74946 meter

Damer
1) Malin Wiman, IFK Skövde Friidrott, 65565 meter
2) Mimmi Andersson, Uppsala LK, 62635 meter
3) Carina Eriksson, Sunne LK, 61925 meter
4) Torill Fonn Hartikainen, IFK Skövde Friidrott, 61692 meter
5) Barbro Nilsson, Solvikingarna, 59803 meter