Stafett bland paraplyerna

Sällan har så många paraplyer synts vid start- och målområdet på en svensk löpartävling som under Bellmanstafetten. Det föll ett ihärdigt regn över Stockholm under lördagen, men detta avskräckte inte deltagarna i landets största stafettlöpning.

Trots vädret hade nära 1 400 lag sökt sig till Stora Skuggan på Norra Djurgården.
Bland deltagarna fanns två lag Stadsbygd IL Olja Lyn från Trondheim i Norge. Två av löparna i klubbens damlag kommer ända från Lofoten.
De tio representanterna för Stadsbygd IL spenderade tre tusen kronor var på flygresa och boende i vandrarhem för att kunna vara med i Bellmanstafetten.
– Vi hade två damlag som var med för två år sedan, och dom gillade tävlingen så nu ville vi komma tillbaka, berättar Roger Ovesen som är lagledare för herrlaget.
– Nästa år ska vi jobba för att få en sponsor som hjälper till med kostnaden för resan.
Roger Ovesen har även sprungit Lidingöloppet och andra tävlingar i Sverige:
– Det händer mer runtomkring själva loppet i Sverige, konstaterar han.

Några hundra meter före växlingsområdet stod Celin Grans-Nordgren och klappade händer och hejade på löparna:
– Bra gjort! Kom igen, det är inte så långt kvar. Ni är jätteduktiga, kämpa hela vägen, Celin stöttade alla som sprang förbi.
– Jag väntar på min mamma, berättade hon.
– Mamma har kört alla tävlingarna i Klassikern och jag har varit med varje gång och hejat.

Några minuter före klockan ett kom Mats Granström fram joggade till startlinjen. Fjolårets svenske mästare på 10000 meter var sedan snabbast på den första sträckan där han gav sitt lag Spårvägen 17 sekunders försprång till Enhörna.
På andra sträckan förde Magnus Bergman upp Enhörna till täten, en position som sedan lagets återstående löpare utan större problem kunde försvara. Enhörna vann herrklassen 1.10 före Spårvägen.
Klubben tog hem mixedklassen – med nära tusen lag – lika överlägset. Jesper Hansson blev dubbelvinnare genom att först springa sträcka tre i Enhörnas herrlag och sedan slutsträckan i klubbens mixedlag.

I damklassen öppnade Huddinge starkast. Marlin Brown såg till att Spårvägen var i ledningen efter tre sträckor och sedan var det inte något snack om saken. Spårvägen vann med tre och en halv minuts marginal till IF Start från Örebro – en klubb som ofta varit med i toppen i damklassen.

En nyhet vid årets Bellmanstafetten var tidtagning på var och en av de fem sträckorna. Om ett par dagar kan alla löpare se en kort video på sig själv i Bellmanstafetten på tidtagningsföretaget RaceTimers hemsida.

Resultat Bellmanstafetten 5x5 km:
• Herrar
1) Enhörna 1.18.35
2) Spårvägen 1.19.45
3) Smurfarna 1.23.22
Enhörnas lag: Marek Poszepczynski, Magnus Bergman, Jesper Hansson, Lars Johansson och Linus Nilsson.

• Damer:
1) Spårvägens FK 1.34.58
2) IF Start, Örebro 1.38.31
3) KEPS Damer 1.4244
Spårvägens lag: Rebecka Ringström, Matilda Johansson, Marlin Brown, Ann-Sofi Landström och Ann Björklund.

• Mixed:
1) Enhörna IF 1.25.15
2) Return of Örnen/SATS 1.26.47
3) Trångsvikens IF 1.27.51
Enhörnas vinnande lag: Waldemar Poszepczynski, Hanna Jonsson, Niclas Sjögren, Henrik Östling och Jesper Hansson.